Clicky


PACCAR MX-11-motor voor HAN Automotive

PACCAR MX-11-motor voor HAN Automotive
10-12-2015 13:27 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ARNHEM/NIJMEGEN - DAF Trucks stelt een state-of-the-art PACCAR MX-11-motor ter beschikking aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Truckfabrikant DAF en de internationaal hoog aangeschreven automotive opleiding van de HAN werken al jaren intensief samen om aanstormende ‘automotive engineers’ met behulp van de meest recente technieken op te leiden.

Dit schooljaar is de HAN begonnen met een, mede door DAF opgestelde, nieuwe minor ‘Verbrandingsmotoren’, om automotive studenten op te leiden voor zowel het ontwikkelen en testen van verbrandingsmotoren als de software die daarbij nodig is. De PACCAR MX-11-motor die DAF Trucks beschikbaar stelt, helpt studenten aan de hand van praktische opdrachten inzage te krijgen in wat er bij de ontwikkeling van motoren komt kijken.

Vliegende start voor studenten

Alexander Broere, voormalig HAN Automotive student, is nu Supervisor op de afdeling Engine Integration & Validation bij DAF: “Op het gebied van motorenontwikkeling neemt DAF in Nederland een unieke positie in. Onze expertise delen we natuurlijk graag met de HAN zodat een lesprogramma ontstaat dat nauw aansluit op de praktijk.”

Schat aan informatie

De PACCAR MX-11-motor die naar de HAN gaat, is voorzien van extra meetsensoren. De gegevens die daarmee kunnen worden gewonnen, leveren een schat aan informatie voor toekomstige kalibratie-engineers, software-ontwikkelaars en test engineers, weet Alexander Broere. “Naast het geven van gastcolleges aan studenten, ondersteunen we ook docenten van automotive hogescholen. Een aantal van hen hebben we onlangs bij DAF getraind en bijgespijkerd over de nieuwste technieken.”

DAF Trucks ‘Center of Excellence’ voor ontwikkelen aandrijflijnen

DAF Trucks in Eindhoven is binnen haar moederconcern PACCAR het ‘Center of Excellence’ op het gebied van motorenontwikkeling. Dat betekent dat er niet alleen motoren ontwikkeld worden voor DAF, maar ook van de Amerikaanse zustermerken Peterbilt en Kenworth. De PACCAR MX-11 en MX-13-motoren die in Eindhoven zijn ontwikkeld, vinden dan ook hun weg naar alle markten waar DAF, Peterbilt en Kenworth worden verkocht: van Europa en (Noord en Zuid) Amerika tot aan Afrika, Azië en Oceanië.

Automotive Center of Expertise

De bruikleen van de PACCAR MX-11-motor aan de HAN, vloeit voort uit de nauwe samenwerking van DAF en de drie Nederlandse automotive HBO-opleidingen in het Automotive Center of Expertise (ACE). ACE staat voor synergie op het gebied van kwaliteit van onderwijs, praktijkgericht onderzoek, structurele samenwerking met het bedrijfsleven, integratie van bedrijfsopdrachten in regulier onderwijs, instroombevordering, expertise- en talentbevordering en talentenscouting.