Clicky

 
Transport Online - Laagwater aanjager omzetstijging vervoer over water

Laagwater aanjager omzetstijging vervoer over water

Laagwater aanjager omzetstijging vervoer over water
10-12-2015 11:46 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Het vervoer over water liet in het afgelopen kwartaal een omzetstijging zien van 2,5 procent. Deze stijging kwam volledig op het conto van de binnenvaart. De omzet steeg hier met bijna 10 procent. Dat blijkt uit de Kwartaalmonitor van Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het waterpeil in de rivieren is het afgelopen kwartaal gedaald. Schepen konden minder lading vervoeren, waardoor de overcapaciteit verminderde en de vrachtprijzen stegen. Verder ontvangen schippers een toeslag wanneer zij door laagwater minder lading kunnen vervoeren. De lage waterstand droeg zo in het derde kwartaal bij aan de hoge omzetgroei.

De zeevaart had het moeilijker. De omzet daalde met een half procent. De containertarieven staan al langer zwaar onder druk vanwege de overcapaciteit in deze markt.

Negatieve verwachtingen binnenvaart

De varende vervoerders zijn somber gestemd voor het vierde kwartaal. De afgelopen anderhalf jaar werd het aantal ondernemers dat een verbetering van het economisch klimaat verwachtte steeds kleiner. Dit aantal is nu zelfs kleiner geworden dan het aantal ondernemers dat een verslechtering van het economisch klimaat verwacht.

De groeiverwachting voor de omzet is omgeslagen naar een verwachte omzetdaling. Net als in het vorige kwartaal wordt verwacht dat de tarieven dalen. Ook de verwachtingen met betrekking tot de personeelssterkte zijn negatief. Per saldo verwacht 6 procent van de ondernemers een afname van de personeelssterkte.

Foto's

 • J.Roeland
  ESTERO
 • J.Roeland
  MANNA
 • J.Roeland
  TYDA KYRA
 • Binnenvaartschip LIA
  Binnenvaartschip LIA

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden