Clicky


STL: Run op nieuwe banen in transportsector

STL: Run op nieuwe banen in transportsector
10-12-2015 11:07 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ZWAAGWESTEINDE - Er bestaat enorme belangstelling voor de 2.000 nieuwe banen uit het nieuwe Sectorplan Transport en Logistiek. Willem de Vries, directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek: “We bieden werkzoekenden die professioneel chauffeur willen worden een diploma met een gegarandeerde baan. De afgelopen dagen hebben we de eerste informatiebijeenkomsten gehouden. De overweldigende belangstelling bevestigt dat we op het goede spoor zitten en de sector een krachtige impuls kunnen geven. Het is geweldig om te zien dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in het vak van chauffeur. Tegelijkertijd melden zich steeds meer werkgevers die een of meerdere chauffeurs zoeken. Dit sectorplan komt op het goede moment”.

Het sectorplan speelt hiermee in op de snel veranderende arbeidsmarkt. De plannen van sociale partners zorgen ervoor dat chauffeurs die werkloos worden naar nieuw werk worden begeleid en werkzoekenden uit andere sectoren worden opgeleid op tot chauffeur.

“We zitten in een kantelmoment op de arbeidsmarkt. Aan de ene kant zijn de gevolgen van de economische crisis nog zichtbaar door faillissement en ontslag. Aan de andere kant is er in sommige regio’s alweer meer vraag naar personeel en zelfs schaarste”, aldus Arthur van Dijk, algemeen voorzitter TLN.

Ook maatregelen eerste sectorplan succesvol

Transport en Logistiek was twee jaar geleden de eerste sector die met een sectorplan kwam. Dit plan heeft met succes ingezet op de begeleiding van ontslagen werknemers naar nieuw werk, blijvende inzetbaarheid van medewerkers en extra leerwerkplekken voor jongeren.

”Via het Mobiliteitscentrum Transport hebben bijna duizend werkloze chauffeurs werk gevonden, waarvan een kwart ouder dan 55 jaar. Achter deze cijfers zitten professionele vakmensen die we hebben kunnen behouden voor de sector. Meer dan 1.500 werkloze chauffeurs zijn bijgeschoold, waarmee zij hun kwalificatie op de arbeidsmarkt behouden. Daarnaast is het aantal BBL leerlingen in de sector Transport en Logistiek tegen de trend in juist weer gestegen. Meer dan 1.600 jongeren vonden een baan als chauffeur”, aldus Egon Groen, bestuurder FNV.

De kracht van samenwerking

Met de sectorplannen slaan de sociale partners en minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de handen ineen om werkloosheid te voorkomen, de mobiliteit van werknemers te ondersteunen én tegelijkertijd te anticiperen op de groeiende behoefte bij bedrijven aan nieuwe chauffeurs. Het sectorplan wordt mede mogelijk gemaakt door het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de sector (SOOB). De uitvoering van het sectorplan is belegd bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek.

In de sector Transport en Logistiek werken 130.000 mensen bij meer dan 6.000 bedrijven. De sectorplannen zijn een initiatief van sociale partners: TLN, VVT, FNV en CNV Vakmensen.