Clicky


Versteijnen verbetert aansturing van rangeerders met tablets en 4Docks

Versteijnen verbetert aansturing van rangeerders met tablets en 4Docks
10-12-2015 10:08 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

TILBURG/DUIVEN - Versteijnen Logistics heeft met 4Docks een cloud-oplossing voor de aansturing van zijn rangeerders geïmplementeerd. De rangeerders ontvangen nu via tablets instructies over het aandocken en parkeren van de 150 opleggers die elke dag worden geladen en/of gelost. Omdat de planners van Versteijnen dankzij 4Docks over realtime inzicht in de status van de opleggers beschikken, kan ook het werk in de vier warehouses efficiënter worden aangestuurd. 4Docks is een nieuw systeem, ontwikkeld en geïmplementeerd door Scopin’.

Versteijnen Logistics beschikt op industrieterrein Vossenberg in Tilburg over een terrein van meer dan tien hectare, waarop  vier warehouses met een totale opslagcapaciteit van 90.000 vierkante meter staan. Gemiddeld worden hier 150 opleggers per dag gelost en/of geladen, wat op piekdagen kan oplopen tot 200 opleggers per dag. Op het drukste moment aan het eind van de dag zijn drie rangeerders continu bezig met het verplaatsen van opleggers van de parkeerplaats naar de docks en omgekeerd: een belangrijk karwei, dat medebepalend is voor de voortgang in het warehouse en de tijdigheid van de ingeplande ritten.

Voor de aansturing van de rangeerders maakte Versteijnen lange tijd gebruik van portofoons. "Dat betekende veel contact tussen planners en rangeerders en telkens weer aantekeningen maken op papiertjes die zoekraakten. Dat leidde tot misverstanden en veel inefficiënties. Het gebeurde regelmatig dat warehousemedewerkers een kwartier stonden te wachten voordat ze konden beginnen met het laden of lossen van een oplegger", vertelt Dick van Rooij, verantwoordelijk voor planning, transport en twee van de vier warehouses.

“Wij zijn heel lang op zoek geweest naar een degelijke oplossing voor de aansturing van de rangeerders, maar konden we niet vinden totdat Scopin’ contact met ons opnam.”

Tablets en cloud-oplossing

Versteijnen werkt nu enkele maanden met het systeem 4Docks van Scopin’. Alle rangeerders beschikken in hun terminaltrekkers nu over tablets, waarop ze opdrachten ontvangen en verplaatsingen van opleggers kunnen vastleggen. Elke verplaatsing wordt als logistieke journaalpost in een cloud-oplossing vastgelegd en vertaald in bruikbare informatie. De planners van Versteijnen hebben via een webpagina toegang tot deze cloud-oplossing, die hen een real-time overzicht van de locaties van alle opleggers biedt.

“De rangeerder bevestigt op zijn tablet zowel de start als de voltooiing van een opdracht. Op zijn scherm ziet elke planner met rood, oranje of groen wat de status is van elke opdracht. Ze kunnen zelf aangeven welke opdrachten de hoogste prioriteit genieten”, verklaart Van Rooij.

Op verzoek van Versteijnen is 4Docks uitgebreid met schermen voor gebruik in de warehouses. De teamleiders van de laad- en losploegen kunnen hierop zien welke oplegger klaar staat om te worden geladen of gelost. Ook kunnen zij aangeven wanneer het laden en lossen gereed is, zodat de oplegger weer kan worden weggehaald. “Soms moet een oplegger in één van de andere warehouses worden bijgeladen. Ook dat kunnen we moeiteloos met dit systeem aansturen”, licht Van Rooij toe.

Productiviteit meten

Het systeem levert de rangeerders een flinke tijdsbesparing op. Omdat ze nu papierloos kunnen opereren, ontstaan minder fouten en misverstanden. Tegelijkertijd hebben de planners meer inzicht in de locatie en status van opleggers, waardoor ook het laden en lossen in de vier warehouses en het rangeren beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

“Anders dan voorheen worden laad- en losprocessen pas opgestart op het moment dat de betreffende opleggers klaar staan. Dat scheelt wachttijden”, aldus De Rooij, die ook de opbouw van historie als voordeel noemt.

“We kunnen nu precies zien welke rangeerder op welk moment welke oplegger heeft verplaatst. Dat stelt ons in staat om de productiviteit van de rangeerders te meten en hen daarover van feedback te voorzien.”

De tablets draaien op het Android-platform en zijn uitgerust met een SIM-kaart, aangezien het buitenterrein van Versteijnen niet is voorzien van wifi. Omdat 4Docks verder bestaat uit een cloud-oplossing is het systeem eenvoudig te implementeren. Niettemin is aan de ingebruikname van 4Docks een half jaar lang van testen en verbeteren voorafgegaan, vertelt De Rooij.

“Wij hebben goed nagedacht over de wijze waarop we met dit systeem willen werken en vervolgens onze eigen kleur en smaak eraan gegeven. Scopin’ heeft ons daarbij uitstekend ondersteund en adequaat gereageerd op onze vragen en wensen. Het resultaat is een systeem waarmee al onze medewerkers goed kunnen werken en dat past bij ons bedrijf.”