Clicky


Commissie: Teeven-deal kon niet door beugel

Commissie: Teeven-deal kon niet door beugel
09-12-2015 19:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - De deal die Fred Teeven in 2000 als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H. deugde niet. En minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) reageerde in 2014 en 2015 niet goed op onthullingen dat met de deal geen 1,2 miljoen maar 4,7 miljoen gulden was gemoeid.

Dat zijn de twee belangrijkste conclusies uit een onderzoek naar de zogenoemde Teeven-deal door een commissie onder leiding van oud-ombudsman Marten Oosting. De commissie werd ingesteld nadat Opstelten en Teeven in maart moesten opstappen toen bonnetjes opdoken die bewezen dat voor H. bij de deal 4,7 miljoen vrijkwam. Opstelten had een jaar lang volgehouden dat het om 1,2 miljoen ging en dat het bonnetje onvindbaar was.

Het bedrag van 750.000 gulden dat Cees H. als onderdeel van de deal moest betalen was erg laag, zei Oosting woensdag. De drugshandelaar had namelijk een crimineel vermogen van 21,7 miljoen gulden. Met de schikking kwam voor H. een bedrag van 4,7 miljoen gulden vrij, waarop het Openbaar Ministerie eerder beslag had gelegd.

De schikking die Teeven in 2000 sloot, inclusief strafkorting voor H., mocht niet, oordeelt Oosting. Het kwam neer op een transactie die eerder door de minister van Justitie al was afgewezen. Teeven en zijn toenmalige baas, de huidige VVD-senator Ben Swagerman, informeerden hun bazen niet goed en hielden ook de Belastingdienst er bewust buiten.

Oosting is ook hard over Opstelten. Die hield vast aan het onjuiste bedrag van 1,2 miljoen, waarmee hij de Kamer onjuist informeerde. Hij koos ook niet voor een echt onafhankelijk onderzoek naar het bonnetje, maar liet dat doen door een oud-procureur-generaal. Had Opstelten de kwestie beter aangepakt, dan hadden hij en Fred Teeven, op dat moment staatssecretaris, in maart van dit jaar waarschijnlijk niet hoeven aftreden, meent Oosting.

Kritiek is er ook op premier Mark Rutte en op Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg, net als Opstelten en Teeven VVD'ers. Rutte had de Kamer een verslag moeten sturen van een gesprek waarin Teeven tegen een ambtenaar zei dat hij zich herinnerde dat het om 4,8 miljoen ging. Van Miltenburg vernietigde een brief van een klokkenluider over de Teeven-deal. Onhandig, vindt Oosting.

In de oppositie spreekt de SP van "een VVD-doofpot'', het CDA heeft kritiek op Rutte. Volgende week is er eerst een hoorzitting en daarna een Kamerdebat met onder meer premier Rutte.