Transport Online - Kent u deze vrachtwagen nog? [deel 16 - 1]

Kent u deze vrachtwagen nog? [deel 16 1]

Kent u deze vrachtwagen nog? [deel 16 - 1]
14-06-2013 10:09 | Transport | auteur de redactie
DAMWOUDE – In de serie 'Kent u deze vrachtwagen nog?' deze week de Saviem. Saviem (Societe Anonyme de Vehicules Industriels et d'Equipements Mecaniques) was een Franse fabrikant van vrachtwagens en bussen en onderdeel van de Renault-groep.

Het bedrijf Saviem werd opgericht in 1955 door de fusie van de vrachtwagenfabrikant Renault en de fabrikanten Somua en Latil. Vanaf 1957 op verscheen de merknaam Saviem LRS. De letters LRS stonden voor de voormalige merken Latil , Renault en Somua. Later werd de merknaam vereenvoudigd naar gewoon Saviem.


Van 1967-1977 werkte Saviem samen met het Duitse MAN. In 1975 werkte het bedrijf tevens samen met DAF, Volvo en Magirus-Deutz, het latere Iveco.

In 1975 verwierf Renault het truckmerk Berliet uit de Michelin-Groep. In 1978, werd Berliet en Saviem samengevoegd tot Renault Vehicules Industriels (RVI). Opnieuw werden de oude merknamen voor twee jaar behouden, later werd deze in 1980 en langzaam verdween het merk en kwam de Renault IV in beeld.

In het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie vond de redactie nog een oude foto van transportbedrijf van Eck uit het Utrechtse Cothen. Zij reden in 1976 ook met een Saviem.


Ook in het Franse leger zag je in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw de Saviem terug.


Wat zijn uw herinneringen aan de Renault Saviem? Heeft u zelf nog in een Saviem gereden en ervaringen met deze vrachtwagen? Heeft u nog foto’s van deze vrachtwagen uit oude tijden? Stuurt u uw reacties voor donderdag 20 juni naar: redactie@transport-online.nl en volgende week plaatsen wij uw ervaringen, herinneringen en foto’s in deel 2!

Auteur: E. van der Wal-de Vries

Meer afleveringen uit de serie 'kent u deze vrachtwagen nog?' vindt u hier


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,741
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions