Clicky


'Overheden drukken ondernemers uit de markt'

'Overheden drukken ondernemers uit de markt'
09-12-2015 00:35 | Financieel | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers worden uit de markt gedrukt door oneerlijke concurrentie van overheden. Dat komt doordat de wet die ondernemers zou moeten beschermen, niet werkt. Dat zegt voorzitter Michaël van Straalen van ondernemersorganisatie MKB-Nederland.

Volgens hem biedt de in 2012 ingevoerde Wet markt en overheid, die bedoeld is om ondernemers te beschermen, overheden juist een ontsnappingsroute om zelf marktactiviteiten te verrichten.

"Zodra een gemeente bijvoorbeeld bepaalt dat een marktactiviteit het algemeen belang dient, is de wet niet langer van toepassing en kan ook toezichthouder ACM niets meer doen'', zegt Van Straalen. "Ondernemers die hierdoor worden gedupeerd, kunnen in theorie bezwaar maken bij diezelfde gemeente, maar in de praktijk eigenlijk alleen de lange en kostbare gang naar de rechter maken."

Overheden maken grif gebruik van deze ontsnappingsroute. Daarmee wordt publiek geld verkeerd besteed en worden worden betere betere, efficiëntere en voordeligere initiatieven vanuit de markt terzijde geschoven, aldus Van Straalen.

MKB-Nederland heeft een zwartboek gemaakt met voorbeelden. Dat overhandigt hij woensdag aan Kamerleden, mede namens ondernemersorganisatie VNO-NCW.

De bedoeling is dat de wet nog dit jaar wordt geëvalueerd. Volgens de MKB-voorzitter kan de uitkomst geen andere zijn dan dat verantwoordelijk minister Henk Kamp van Economische Zaken de gewraakte bepaling zo snel mogelijk uit de wet schrapt.