Clicky

 
Transport Online - Dierenbescherming: 'Stop lange kalvertransporten'

Dierenbescherming: 'Stop lange kalvertransporten'

Dierenbescherming: 'Stop lange kalvertransporten'
08-12-2015 20:48 | Transport | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Nederland zou helemaal geen kalveren meer moeten halen uit landen die langer dan acht uur rijden hiervandaan liggen. Volgens de Dierenbescherming lijden de jonge dieren ernstig onder deze langdurige transporten. Volgens de organisatie halen Nederlandse bedrijven jaarlijks 800.000 kalveren uit het buitenland, waarvan er 250.000 acht tot negentien uur onderweg zijn.

De kwart miljoen dieren zijn amper twee weken oud als ze vanuit bijvoorbeeld Polen, Litouwen of Polen op transport gaan. Wetgeving wordt vaak overtreden, onder meer doordat rustplaatsen worden overgeslagen en de dieren niet of nauwelijks te drinken krijgen.

Bovendien is de import "gewoon Russische roulette", zegt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. "Het gebruik van antibiotica na dergelijke transporten is onverantwoord hoog en het risico op insleep van ernstige dierziekten als MKZ is niet te onderschatten. Het is niet de vraag óf, maar wanneer het weer gruwelijk fout gaat."

De Dierenbescherming heeft in het voorjaar twee kalvertransporten laten volgen, vanuit Polen en Litouwen. "De dieren staan opgepropt en komen uitgeput en uitgedroogd in Nederland."

Volgens de organisatie weten de kalfjes vaak niet hoe de drinkinstallatie op de vrachtwagen werkt, of kunnen ze er niet bij komen. Als 250 kalveren in een uur tijd allemaal moeten drinken, dan vallen er een boel buiten de boot. Halteplaatsen waar de dieren 24 uur moeten rusten, worden geregeld overgeslagen, aldus de Dierenbescherming.

Een besluit van de hele kalversector in Nederland om te stoppen met import uit verre landen is volgens de organisatie voor dierenwelzijn de enige oplossing voor het probleem.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats