Clicky


 


Maatregelen dragen bij aan reductie STS-passages

Maatregelen dragen bij aan reductie STS-passages
08-12-2015 14:01 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Spoorvervoerders schenken actief aandacht aan stoptonend seinpassages en doen slagvaardig onderzoek hiernaar. De genomen maatregelen dragen bij aan de reductie van het aantal STS-passages. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) trekt deze conclusies na een thema-audit die zij heeft uitgevoerd, waarbij 22 meldingen van STS-passages zijn onderzocht.

De onderzochte STS-passages hebben plaatsgevonden tussen half december 2014 en eind januari 2015. De ILT constateert dat de getroffen maatregelen in de branche bijdragen aan de reductie van het aantal STS-passages.

De 22 meldingen kwamen van acht bedrijven. De ILT heeft bij deze bedrijven de onderzoeksrapporten opgevraagd en beoordeeld op volledigheid, analyse van het voorval, kwaliteit van het rapport en beheersmaatregelen. De ILT constateert dat de onderzoeken zich over het algemeen alleen richten op de directe ooraak van de STS-passage.

Meer aandacht voor achterliggende oorzaken en omstandigheden en het effect van eerdere maatregelen zou de diepgang en de kwaliteit van het onderzoek ter lering vergroten en zou het onderzoek kunnen verbeteren. Uit de onderzoeken kunnen meer lessen worden getrokken ter voorkoming van vergelijkbare incidenten met andere machinisten of op andere locaties. De leerpunten die wel worden benoemd, worden nog onvoldoende binnen de branche gedeeld.

Reductie door maatregelen

Er worden in de hele branche veel maatregelen getroffen om STS-passages (in de toekomst) te voorkomen. Ze variëren van maatregelen voor specifieke vervoerders tot maatregelen voor de hele branche.

In een collegiaal samenwerkingsverband tussen ProRail en vervoerders, de zogenoemde Stuurgroep STS, zijn maatregelen genomen of maatregelen zijn in voorbereiding.

Het gezamenlijk implementeren van maatregelen door de vervoerders en de infrabeheerder onder regie van deze stuurgroep, heeft een sterke potentie om het aantal stoptonend seinpassages verder te reduceren. Naast de (in voorbereiding zijnde) maatregelen van de Stuurgroep STS bieden ook kleinere bewustmakende maatregelen kansen om het vakmanschap van de machinist nog verder te vergroten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions