Clicky


Kabinet zet zich in voor veiliger luchtruim

Kabinet zet zich in voor veiliger luchtruim
08-12-2015 13:56 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zich nog meer inzetten voor veilig vliegen boven conflictgebieden. Dat blijkt uit een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer, dinsdag in reactie op het MH17-rapport dat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) in oktober uitbracht.

De OVV deed in het rapport aanbevelingen over het beheer van het luchtruim in staten waar een gewapend conflict speelt, zoals anderhalf jaar geleden het geval was toen vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten boven het oosten van Oekraïne. De OVV deed ook aanbevelingen over de beoordeling van de risico's van vliegen boven conflictgebied.

Het kabinet onderschrijft deze aanbevelingen en "zal zich hier met prioriteit voor inzetten". De OVV-adviezen zijn deels al eerder opgepakt, maar Nederland zal ze ook op de agenda zetten tijdens het voorzitterschap van de EU, van januari tot eind juni.

De OVV vindt onder meer dat luchtvaartmaatschappijen informatie beschikbaar moeten stellen over hun keuzes om al dan niet over bepaalde landen te vliegen. Het kabinet steunt de aanbeveling aan luchtvaartmaatschappijen om minimaal een keer per jaar openbaar verantwoording af te leggen over gekozen vliegroutes.

Het kabinet wil ook op korte termijn op Europees niveau organiseren dat nabestaanden na een ramp sneller kunnen worden geïnformeerd over het lot van hun geliefden. Daarvoor is meer nodig dan alleen de naam en nationaliteit van reizigers.

Het kabinet stelt ook een Nationaal Crisisplan Vliegtuigongevallen op, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen ongelukken in Nederland en vliegrampen met Nederlandse slachtoffers in het buitenland.