Clicky

 
Transport Online - Pastoor die geld verduisterde van weduwe vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor verduistering en witwassen [+foto's&video]

Pastoor die geld verduisterde van weduwe vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor verduistering en witwassen

Pastoor die geld verduisterde van weduwe vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor verduistering en witwassen [+foto's&video]
13-06-2013 13:48 | Overig | auteur de redactie
DEN BOSCH - Een 59-jarige oud-pastoor uit Sittard is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 240 uur. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan verduistering en witwassen.

Ongeval in Haanrade
De man had een fonds opgericht voor de nabestaanden van een ernstig verkeersongeluk in juni 2004. Hierbij reed een Duitse vrachtwagenchauffeur een supermarkt binnen in het Limburgse Haanrade. Er vielen daarbij drie doden, waaronder de chauffeur. In totaal werd er zo’n 75.000 euro in het fonds gestort. Een groot deel van dit bedrag is echter nooit bij de nabestaanden terecht gekomen. Volgens het hof is bewezen dat de man een bedrag van bijna 70.000 euro heeft verduisterd en witgewassen.

Lagere straf
De rechtbank in Maastricht legde de oud-pastoor in december 2011 een gevangenisstraf van 15 maanden op. Ook moest hij een schadevergoeding van ruim 70.000 euro betalen aan de weduwe van de vrachtwagenchauffeur. De rechtbank vond dat de man ernstig misbruik had gemaakt van zijn functie en rekende hem dat zwaar aan.

Ook het gerechtshof is van mening dat de oud-pastoor het in hem gestelde vertrouwen ernstig heeft beschaamd, maar komt tot een lagere straf. Bij de strafbepaling heeft het hof namelijk rekening gehouden met een aantal verzachtende omstandigheden. Zo is het aannemelijk dat de man het geld voor een groot deel niet in zijn eigen zak heeft gestoken, maar heeft geschonken aan andere hulpbehoevenden.


Ook heeft het handelen van de man verstrekkende gevolgen voor hem gehad: hij is door het bisdom op non-actief gesteld. Daarnaast heeft de oud-pastoor tijdens de rechtszittingen oprecht spijt betuigd. Tot slot is rekening gehouden met de relatieve ouderdom van de strafbare feiten, die werden gepleegd tussen 2004 en 2006.

Dit alles overwegend, vindt het hof – net zoals de advocaat-generaal – dat kan worden volstaan met een taakstraf van de maximale duur van 240 uur en de oplegging van een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar.


De weduwe van de omgekomen Duitse vrachtwagenchauffeur

Schadevergoeding
De stichting waar de pastoor het verzamelde geld naar zou overmaken, heeft zowel bij de rechtbank als in hoger beroep een bedrag geëist van 70.000 euro. Deze vordering is beide keren niet ontvankelijk verklaard. Om namelijk duidelijk te krijgen of deze vordering rechtmatig was, moest zodanig extra onderzoek gedaan worden, dat dit een onevenredige belasting van het strafproces zou opleveren. De stichting kan wel proberen om dit bedrag via de civiele rechter te krijgen.

Wel legde de rechtbank de oud-pastoor een schadevergoedingsmaatregel op om de weduwe van de chauffeur schadeloos te stellen. Het hof kiest daar niet voor omdat zij in het strafproces niet om een schadevergoeding heeft gevraagd. Bovendien zou oplegging van deze maatregel, gelet op de slechte financiële situatie van de man, in feite neerkomen op een gevangenisstraf. Want wanneer iemand een schadevergoeding niet betaalt, wordt die maatregel vervangen door hechtenis. Het hof vindt dat daarmee het doel van de schadevergoedingsmaatregel, namelijk het herstel van de rechtmatige toestand, niet wordt bereikt.Lees ook:
» Pastoor verduistert ingezameld geld voor weduwe vrachtwagenchauffeur [+video]

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden