Clicky


Politie kan zelf op drugs gaan testen

Politie kan zelf op drugs gaan testen
08-12-2015 11:21 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - De politie kan bij het in beslag nemen van verboden middelen zelf de drugs gaan testen. Hierdoor kunnen strafzaken sneller worden afgehandeld, aldus de politie

Nu neemt het testen nog veel tijd in beslag. De drugs moeten voor onderzoek worden opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dat duurt gemiddeld twee tot drie weken. Met de nieuwe methode kan het NFI al binnen een dag de uitslag geven. Na een test door de politie kan het NFI via een beveiligde verbinding met het politiebureau een eindrapport opstellen. Dit geldt dan als bewijs.

De politie heeft het nieuwe systeem de afgelopen twee jaar samen met het NFI en het OM getest. Na de goede ervaring is besloten het systeem te gaan gebruiken. De apparatuur waarmee de politie gaat meten kan cocaïne, heroïne, amfetamine en MDMA, de stof die voorkomt in xtc-pillen, herkennen.

Het is nog niet precies duidelijk wanneer de politie de nieuwe methode officieel invoert. "Er is nog geen datum duidelijk. Er moeten nog wat voorbereidingen getroffen worden, maar we gaan uit van volgend jaar'', aldus een woordvoerster van de nationale politie.