Clicky


Taxichauffeurs Klomp protesteren dinsdag tegen onderbetaling

Taxichauffeurs Klomp protesteren dinsdag tegen onderbetaling
07-12-2015 17:24 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Taxichauffeurs van Klomp groepsvervoer, die leerlingen-, ouderen en gehandicapten vervoeren, houden dinsdag een protestactie in Utrecht. Ze zitten financieel aan de grond, omdat ze al een half jaar maar een deel van hun salaris krijgen. Uit protest rijden de chauffeurs vanaf half twaalf toeterend en met vlaggen een rondje over de ring Utrecht.

"We hebben Sinterklaas doorgebracht zonder geld. Onze werkgever denkt een vrijbrief van de rechter te hebben gekregen. Maar Klomp vervoer maakt het leven van ons en onze gezinnen kapot. Daarom komen we nu in actie", zegt een van de chauffeurs.

Klomp leeft cao niet na

In de rechtzaak die FNV Taxi had aangespannen tegen Klomp oordeelde de rechter vorige week dat het taxibedrijf de cao weliswaar niet naleeft en daarmee handelt in strijd met de wet, maar omdat er wellicht een faillissement uit voort kan komen deed de rechter geen uitspraak dat Klomp zich aan de wet moet houden.

Minke Jansma, onderhandelaar FNV Taxi: "Klomp zit fout, maar de rechter durft daar geen consequenties aan te verbinden. Ook is niet geëist dat het bedrijf binnen een bepaalde termijn orde op zaken moet hebben.  Intussen kunnen de chauffeurs hun rekeningen al maanden niet meer betalen, omdat ze maar een deel van het geld krijgen waar ze recht op hebben. Hun financiële situatie is onhoudbaar geworden."

Klomp verzorgt leerlingen-, ouderen en gehandicapten vervoer in verschillende regio's. Het landelijke vervoersbedrijf betaalt zijn werknemers alleen voor de ritten met klanten in de auto. De rit om een klant op te halen, wordt niet meer betaald. De chauffeurs die niet langer hun 'contracturen' maar alleen de 'beladen tijd' krijgen uitbetaald , zijn hierdoor enorm gekort in hun salaris. Jansma: "Chauffeurs zijn aan het werk, rijden in de taxi, maar krijgen niet betaald."