Clicky


CNV: "Eerlijke Europese arbeidsmarkt moet topprioriteit EU-voorzitterschap zijn"

CNV:
07-12-2015 09:19 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - "De inzet voor een eerlijke Europese arbeidsmarkt moet topprioriteit zijn voor het kabinet tijdens het Europese voorzitterschap." Dat stelt CNV Voorzitter Maurice Limmen in de aanloop naar het overleg in de Tweede Kamer op maandag 7 december over het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2016.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken schreef over de inzet van het Kabinet voor het EU-voorzitterschap in een brief aan de Kamer dat Europa als banenmotor en innovator prioriteit nummer één is. Limmen: "Ik verwacht echter van het kabinet dat de inzet voor een eerlijke Europese arbeidsmarkt minstens even groot is. Werknemers zijn nog veel te vaak het slachtoffer van uitbuiting, schijnconstructies of al dan niet wettelijk toegestane oneerlijke concurrentie."

In zijn brief benoemt de minister wel dat voor Nederland het bevorderen van een gelijk speelveld op de arbeidsmarkt belangrijk is. "Het CNV hecht er echter aan dat voor het Kabinet het gelijke speelveld op de Europese arbeidsmarkt een regelrechte topprioriteit is bij het komende EU-voorzitterschap van Nederland. Want innovatie en het creëren van meer banen is belangrijk, maar zorgen voor een eerlijke Europese arbeidsmarkt is minstens zo belangrijk en minstens zo spoedeisend", meent Limmen.

Maandag 7 december bespreekt de Tweede Kamer de brief van minister Koenders. Ook de Nederlandse Europarlementariërs zijn uitgenodigd voor dit overleg. Het Nederlandse voorzitterschap van de EU begint op 1 januari 2016.