Transport Online - Dijksma verwacht meer problemen bij ProRail

Dijksma verwacht meer problemen bij ProRail

Dijksma verwacht meer problemen bij ProRail
03-12-2015 19:36 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Nog niet alle problemen en misstanden bij spoornetbeheerder ProRail zijn boven water. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Spoor) verwacht nog meer tegenslagen.

"Ik denk niet dat we nu alles hebben gehad. Er komen nog wel meer dingen aan'', aldus Dijksma donderdag in de Tweede Kamer. Volgens haar heb je altijd wel mee- en tegenvallers. Ze beloofde problemen in ieder geval tijdig aan de Kamer te melden.

Dijksma zei dat er veel goed gaat op het spoor, maar dat er ook "hardnekkige forse problemen'' zijn. Er is "werk aan de winkel'', maar ze benadrukte dat er geen "gouden sleutel'' voor oplossingen bestaat.

Dijksma hield voor de eerste keer na haar aantreden speciaal overleg met de Kamer over ProRail. Haar voorganger Wilma Mansveld, die eind oktober aftrad, was onder vuur komen te liggen om haar aanpak van de problemen bij de spoorbeheerder.

ProRail laat bijvoorbeeld al jaren geld op de plank liggen dat bedoeld is voor onderhoud. Maar voor de periode 2018-28 dreigt een tekort van 475 miljoen euro bij beheer, onderhoud en vervanging. "Bizar'', aldus CDA-Kamerlid Martijn van Helvert.

D66 stelde voor 1 miljard euro extra in het spoor te steken. Dat bedrag zou moeten komen uit de compensatie die Volkswagen gaat betalen voor de sjoemelsoftware in dieselvoertuigen.

Dijksma noemde dat voorstel een mooie surprise, maar wel zonder inhoud. De staatssecretaris benadrukte dat het bedrag volstrekt onzeker is.

Onder meer PVV en VVD verwezen het D66-plan naar de prullenmand. Zij willen geen 1 miljard "schenken'' aan een organisatie die de boel niet op orde heeft.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,267

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions