Clicky


FNV Taxi: Rechter laat toe dat Klomp vervoer wet niet naleeft

FNV Taxi: Rechter laat toe dat Klomp vervoer wet niet naleeft
03-12-2015 17:16 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

ARNHEM - Klomp Groepsvervoer hoeft zich van de rechter in Arnhem niet te houden aan de wet. In de zaak die FNV Taxi had aangespannen tegen Klomp oordeelde de rechter dat het taxibedrijf de cao niet naleeft en daarmee handelt in strijd met de wet. Maar omdat er wellicht een faillissement uit voort kan komen doet de rechter geen uitspraak dat Klomp zich aan de wet moet houden.

Minke Jansma, onderhandelaar FNV Taxi: "Opmerkelijke uitspraak, waar we ons niet bij neerleggen. De rechter zet de bijl aan de wortels van de algemeen verbindend verklaarde cao, dit kan en mag niet. Klomp zit fout, maar de rechter durft daar geen enkele consequenties aan te verbinden. Er wordt zelfs niet geeist dat het bedrijf binnen bepaalde termijn orde op zaken moet hebben.  Intussen kunnen de chauffeurs hun rekeningen al maanden niet meer betalen, omdat ze maar een deel van het geld krijgen waar ze recht op hebben. De situatie is onhoudbaar geworden. We moeten ons best doen om geen wilde staking uit te laten breken."

Vrijdag achterban raadplegen

De FNV legt zich niet bij deze uitspraak neer en zal er alles aan doen om recht te laten gelden voor de chauffeurs van Klomp. Geen half loon voor heel werk. Jansma: "We roepen alle chauffeurs op om vrijdag naar het veerhuis Nieuwegein te komen om onze vervolgstappen te bespreken. Om 17:00 uur en om 19:00 uur houden we achterbanraadplegingen."

Klomp leeft cao niet na

Klomp verzorgt leerlingen-, ouderen en gehandicapten vervoer in verschillende regio’s. Het landelijke vervoersbedrijf betaalt zijn werknemers alleen voor de ritten met klanten in de auto. De rit om een klant op te halen, wordt niet meer betaald. De chauffeurs die niet langer hun ‘contracturen’ maar alleen de ‘beladen tijd’ krijgen uitbetaald , zijn hierdoor enorm gekort in hun salaris. Jansma: "Chauffeurs zijn aan het werk, rijden in de taxi maar krijgen niet betaald".