Clicky

 ECB voert strijd tegen lage inflatie op

ECB voert strijd tegen lage inflatie op
03-12-2015 14:04 | Financieel | auteur Redactie [FE]

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) voert de strijd tegen de aanhoudend lage inflatie verder op. Het wordt voor banken nog duurder om geld te stallen bij de centrale bank, in de hoop dat banken hierdoor meer geld gaan uitlenen.

De ECB verlaagde de zogeheten depositorente donderdag van min 0,2 naar min 0,3 procent. De herfinancieringsrente, die banken betalen om geld te lenen bij de ECB, blijft onveranderd op het historisch lage peil van 0,05 procent.

De depositorente is al sinds juni vorig jaar negatief. De ECB zette het tarief toen op min 0,1 procent, en verlaagde de negatieve rente in september 2014 verder tot min 0,2 procent.

Deflatie

De ECB streeft naar een inflatie van bijna 2 procent in de eurozone, maar de stijging van het prijspeil ligt al geruime tijd aanzienlijk lager. Zo namen de prijzen deze maand slechts met 0,1 procent toe, net als in oktober. Die lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen, die een rem kunnen zetten op de economische groei.

ECB-president Mario Draghi licht het rentebesluit vanaf 14.30 uur toe. De ECB liet weten dat hij daarbij verdere maatregelen zal aankondigen. Daarbij wordt gerekend op een uitbreiding van het stimuleringsprogramma waarbij de ECB momenteel voor 60 miljard euro per maand aan leningen opkoopt bij financiële instellingen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,088
Diesel1,906

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions