Clicky


Gevangenisstraffen geëist tegen vuurwerk transporteurs

Gevangenisstraffen geëist tegen vuurwerk transporteurs
02-12-2015 20:17 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

ASSEN - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank in Assen gevangenisstraffen tot drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen in totaal vijf verdachten vanwege (betrokkenheid bij) grootschalige handel in illegaal vuurwerk. De verdachten hebben in de periode van september 2012 tot en met 27 november 2012  zeker vijf maal grote hoeveelheden professioneel vuurwerk uit Duitsland naar Nederland getransporteerd.

“Zij deden dit om het in ons land te verkopen aan niet-professionele afnemers, met alle gevaren van dien”, zei de officier op zitting: “Een groot deel van het vuurwerk was massa-explosief : Dat wil zeggen dat wanneer één stuk ontbrandt, de hele partij in één keer mee ontploft.”

Werkwijze verdachten

Het onderzoek door de politie en de opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) startte in maart 2012. De doorzoekingen vonden plaats op 27 november 2012. Er werd ruim 28.000 kilo professioneel vuurwerk aangetroffen, waarvan 24.500 kilo was opgeslagen in een bedrijfsloods in Emmen en iets meer dan 4.000 kilo in een zeecontainer achter een boerderij in Ter Apel.

Uit het onderzoek blijkt dat een 38-jarige verdachte uit Enschede, eigenaar van een legale vuurwerkhandel, het zware professionele vuurwerk leverde aan een 28-jarige handelaar uit Emmen en een 40-jarige handelaar uit ter Apel. Zij verkochten het zware vuurwerk door aan niet-professionele afnemers. Die gaven na betaling hun autosleutels af, waarna de verdachten zorgden dat het illegale vuurwerk op een andere plek in hun auto geladen werd. Daarna konden de afnemers hun, met illegaal vuurwerk gevulde, auto weer ophalen. De verdachten deden dit om de opslaglocatie van het illegale vuurwerk geheim te houden.

Enorme gevaarzetting

De officier van justitie laakte op zitting het gedrag van de verdachten: “zij dachten alleen aan de eigen verdiensten en niet aan de gevaarzetting.”

Dat terwijl zij de gevaren van het illegale, massa-explosieve vuurwerk kennen of hadden moeten kennen, want een deel van de verdachten is ook betrokken bij legale vuurwerkhandel: “De verdachten hadden moeten weten wat er kan gebeuren wanneer het in handen komt van onwetende vervoerders en niet-professionele afstekers.”Daarnaast was er geen vergunning afgegeven om op de locaties in Emmen en Ter Apel -in welke nabijheid ook mensen en dieren verbleven- vuurwerk op te slaan. De opslagplaatsen voldeden niet aan de daarvoor geldende wettelijke bepalingen en waren bijvoorbeeld niet voorzien van een automatische sprinklerinstallatie of andere blusvoorzieningen. Ook waren de bewaarplaatsen niet brandwerend en bevond de loods met het vuurwerk in Emmen zich op nog geen 100 meter afstand van het bedrijventerrein industriepark EMMTEC te Emmen, waar chemische bedrijven zijn gevestigd.

Geëiste straffen

De officier eiste tegen de 28-jarige man uit Emmen een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk: “Hij werd door medeverdachten aangewezen als één van de bazen.”

Tegen zijn 50-jarige vader eiste de officier een jaar gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, vanwege verboden vuurwapenbezit. Tegen de man uit Enschede eiste de officier een  gevangenisstraf van twee jaar –waarvan zes maanden voorwaardelijk: “Hij leverde het illegale vuurwerk en heeft het voorzien van onjuiste etiketten”.

Tegen zijn bedrijf eiste de officier een geldboete van 15.000 euro. Tegen de 40-jarige handelaar uit ter Apel eiste de officier twee jaar gevangenisstraf- waarvan zes maanden voorwaardelijk. Een 50-jarige man uit ter Apel haalde het vuurwerk op uit Duitsland, zo blijkt uit onderzoek. Hij hoorde een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van zes maanden tegen zich eisen.

Misdaad mag niet lonen

Het OM wil dat de handelaren uit Emmen en Ter Apel in totaal 31.050 euro terugbetalen, omdat misdaad niet mag lonen. Als het aan het OM ligt, moet het vuurwerkbedrijf uit Enschede 23.000 euro terugbetalen. Op zitting werd de ontnemingsvordering aanhangig gemaakt.