Clicky


'Gedetineerden in buitenland blij met steun'

'Gedetineerden in buitenland blij met steun'
02-12-2015 14:26 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

TILBURG (ANP) - Nederlanders die in een buitenlandse gevangenis zitten, zijn blij met de hulp die ze krijgen via het ministerie van Buitenlandse Zaken. Door deze steun ervaren zij hun gevangenschap positiever. Dat stelt Femke Hofstee, student strafrecht aan de Tilburg Law School in haar onderzoek naar de consulaire bijstand die landgenoten wordt geboden. Volgende week donderdag promoveert ze op dit onderwerp.

De consulaire hulp bestaat onder meer uit financiële steun. Zo krijgen Nederlandse gevangenen buiten Europa 30 euro per maand om medicijnen en tandpasta te kopen. Daarnaast komen af en toe vrijwilligers op bezoek die steun kunnen bieden bij praktische zaken als betalingsregelingen met een advocaat. Nederland is een van de weinige landen die bijstand bieden aan gevangenen in het buitenland.

Er zitten op dit moment 2262 Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. De meesten zitten vast in Duitsland (499), gevolgd door Spanje (229), Frankrijk (203) en Engeland (161). Ongeveer 67 procent heeft dit te danken aan een drugsdelict. Hofstee: "Ze schatten de pakkans in het buitenland lager in, omdat ze gewend zijn aan de Nederlandse gedoogcultuur op het gebied van drugs."