Clicky


'Weinig beweging op klimaattop'

'Weinig beweging op klimaattop'
02-12-2015 13:28 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

PARIJS (ANP) - Er zit nog weinig beweging in de onderhandelingen op de internationale klimaattop in Parijs. Dat meldden Duitse en Amerikaanse onderhandelaars woensdag op de derde dag van de top.

De voorzitter van de conferentie, de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, stoorde zich aan de trage vooruitgang woensdag. Hij riep de deelnemers op meer vaart achter de onderhandelingen te zetten. Milieuorganisaties spraken de verdenking uit dat de partijen met opzet traag zijn, zodat het moeilijker wordt een - kostbaar - succes voor het klimaat te boeken. De bijeenkomst duurt tot en met volgende week.

Vooral de financiën blijken een struikelblok, aldus de Amerikanen. De belangrijkste industrielanden hebben toegezegd bijdragen aan ontwikkelingslanden tot 2020 met 100 miljard dollar (bijna 95 miljard euro) te verhogen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Maar voor de tijd daarna vragen landen, zoals de eilandengroepen die door de stijgende zeespiegel worden bedreigd, duidelijk meer geld.

Volgens Duitse onderhandelaars houden de landen "hun kruit droog'' en verlopen de onderhandelingen langzaam. Zij hopen op politieke druk om de gesprekken een duwtje te geven. In Parijs praten vertegenwoordigers van bijna tweehonderd landen over het klimaat.