Clicky


Onregelmatigheden bij contract ProRail

Onregelmatigheden bij contract ProRail
01-12-2015 13:14 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Bij een bouwproject van spoorbeheerder ProRail hebben zich misstanden voorgedaan. Het gaat om de spoorverdubbeling tussen Vleuten en het Amsterdam-Rijnkanaal. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) noemt de gang van zaken dinsdag in een brief aan de Kamer "zorgwekkend en ongewenst voor een organisatie die werkt met publieke middelen''.

ProRail heeft in 2008 twee voorschotten betaald van in totaal 9 miljoen euro omdat een van de bouwbedrijven daar om vroeg om zo de eigen balanspositie te versterken. Dat gebeurde echter voordat de gesprekken over de financiën waren afgerond, blijkt uit onderzoek. Er was hiervoor geen juridische basis. De directie van ProRail lijkt niet op de hoogte te zijn geweest van de voorschotten. De projectadministratie van de spoorverdubbeling bevat "hiaten''.

President-commissaris Hans Alders noemt het in een brief aan Dijksma "opmerkelijk'' dat de voorschotten werden gegeven. "Daarbij werd een financieel risico gelopen omdat de voorschotbetaling plaats vond zonder juridische titel.'' De zaak speelde zich af in 2008/2009. Sindsdien is er volgens Alders veel veranderd bij ProRail.

De raad van commissarissen heeft inmiddels maatregelen genomen. Voorstellen voor vaststellingsovereenkomsten moeten in vervolg worden voorgelegd aan de directie en gemeld bij de raad van commissarissen. Ook worden de integriteitsbepalingen van het bedrijf opnieuw tegen het licht gehouden. Verder is er een tijdelijke 'commissie compliance en integriteit' ingesteld.

Dijksma is tevreden met de stappen die zijn genomen. Ze wil dat de president-directeur "met voorrang'' gaat werken aan een "open, transparante en integere cultuur'' bij ProRail. De kwestie kwam dit voorjaar aan het licht door een klokkenluider binnen ProRail. Daarop besloot de raad van commissarissen een onderzoek in te stellen, dat begin deze maand werd afgerond.

De spoorbeheerder kwam het afgelopen jaar al verscheidene keren negatief in het nieuws, onder meer door kostenoverschrijdingen bij verbouwingen van stations en het verdoezelen van de verlenging van spooronderhoudscontracten.