Clicky


Rotterdam organiseert 'De beste chauffeur van Rotterdam' in strijd tegen uitstoot door transport en logistiek

Rotterdam organiseert 'De beste chauffeur van Rotterdam' in strijd tegen uitstoot door transport en logistiek
01-12-2015 10:07 | Klimaat | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Om de luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren heeft gemeente Rotterdam een duidelijk doel: geen uitstoot meer door transport en logistiek in de binnenstad in 2020. Deze ambitie ‘Green Deal 010 Zero Emission Stadslogistiek’ is door Rotterdam, TNO en zes transportbedrijven uit de regio Rotterdam ondertekend.

Eén van de projecten die hieraan bijdraagt is het stimuleren van duurzaam rijgedrag door het organiseren van een Rotterdamse chauffeurswedstrijd. Met dit project worden enerzijds chauffeurs bewust van hun rijgedrag en hun invloed op de luchtkwaliteit. Anderzijds stimuleert het bedrijven om in-carsystemen in te zetten voor duurzaam rijgedrag.

Rotterdamse chauffeurswedstrijd

Gemeente Rotterdam organiseert vanaf januari 2016 de wedstrijd ‘De beste chauffeur van Rotterdam’. Gedurende de voorrondes die in de dagelijkse (rij)praktijk plaatsvinden, wordt een groep van beste chauffeurs van verschillende bedrijven geselecteerd. Deze strijden tijdens een wedstrijddag in juli 2016 om de titel ‘Beste chauffeur van Rotterdam.’

Slimme oplossing: gratis app BestDriver

In de voorrondes wordt het rijgedrag van de chauffeurs gemonitord door een app die gekoppeld is aan het incarsysteem van de vracht- of bestelwagen. De chauffeur wordt met deze app geadviseerd en gestimuleerd zijn rijgedrag (nog verder) te verbeteren. De app is ook in staat om het rijgedrag van de deelnemende chauffeurs op een gelijkwaardige wijze met elkaar te vergelijken. Zo kan een eerlijke selectie gemaakt worden voor de groep chauffeurs die mag deelnemen aan de wedstrijddag. De app wordt gratis beschikbaar gesteld door de gemeente Rotterdam.

Duurzaam rijgedrag = kostenbesparing

Als de chauffeurs van een bedrijf mee doen, dan zal dat leiden tot bewuster en beter rijgedrag. Dat zal een bedrijf direct merken in vermindering van brandstof- en onderhoudskosten en betere planning van de ritten. Transportbedrijf Getru zet zijn ervaring met brandstofbesparing graag in. Volgens Willem Bergsma van Getru, is het gedrag van chauffeurs daarbij bepalend: "De techniek kan auto’s steeds zuiniger maken, maar het gaat er ook om hoe je rijdt.”

Getru is nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze wedstrijd. Bergsma: “Transportbedrijven kunnen zo eenvoudig kennismaken met besparen via slimme inzet van fleetmanagement.”

Inschrijven voor de chauffeurswedstrijd

Ondernemers in het goederenvervoer, gevestigd of opererend in de regio Rotterdam, die het rijgedrag van de chauffeurs willen verbeteren en kosten verminderen, kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar info@greendeal010.nl met daarin de contactgegevens. Inschrijven kan tot vrijdag 11 december 2015.

Aan de hand van uw inschrijving wordt contact met u opgenomen en de mogelijkheden besproken. De gemeente behoudt het recht te bepalen welke bedrijven kunnen meedoen aan de hand van de opgestelde selectiecriteria.