Clicky


Zus Holleeder vertelt over bloeddorst broer

Zus Holleeder vertelt over bloeddorst broer
30-11-2015 13:19 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

SCHIPHOL (ANP) - Een af en toe emotionele Astrid Holleeder heeft maandag bij het gerechtshof van Amsterdam verteld over de gesprekken die ze met haar broer Willem Holleeder heeft gehad. De getuigenissen zijn van belang voor het grote liquidatieproces, met hoofdrolspelers als Dino Soerel en Fred Ros.

Astrid Holleeder, zelf advocaat, liet weten dat de verklaringen over haar broer voor haar noodzakelijk zijn, maar ook als verraad voelen. Het voelt voor haar alsof ze haar broer heeft gepakt op zijn meest zwakke momenten, aldus de vrouw die het vertrouwen had van 'De Neus'.

Ze spreekt over een "kamikazeactie'' die ze samen met haar zus Sonja en Sandra den Hartog, een ex van Holleeder, heeft ondernomen door met justitie te praten. "Willem is zo wantrouwig dat hij alles, álles ziet. Hij gaat mijn huis door, voelt in je zakken. Ik wist dat als hij het zou ontdekken, hij mij ter plekke dood zou slaan'', vertelde ze.

Reden om te getuigen en met afluisterapparatuur gesprekken op te nemen was de "ongezonde bloeddorst'' van haar broer. Volgens Astrid was Holleeder alweer bezig met nieuwe mogelijke slachtoffers en moest dat stoppen.

De moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006), waarvan Holleeder als opdrachtgever wordt verdacht, zijn ook onderdeel van het liquidatieproces. Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces, heeft het beeld geschetst dat Soerel en Holleeder leiders waren van de verantwoordelijke groep criminelen. Zij zouden over leven en dood hebben beschikt bij vermeende tegenstanders en slachtoffers van afpersing van de groep.

Astrid Holleeder vertelde maandag dat haar broer in paniek raakte toen hij hoorde dat Ros ging praten. "Kolere zeg, godskolere, wat erg zeg'', zou Holleeder hebben gezegd. Volgens haar was de relatie tussen Holleeder en Soerel - aan wie Astrid een keer werd voorgesteld door Holleeder - de afgelopen jaren overigens bekoeld. Soerel zou zelfs op 'een lijstje' hebben gestaan bij Holleeder, die wrok koesterde.

Ze vertelde indringend over de terreur die Holleeder heeft uitgeoefend bij niet alleen zijn criminele omgeving, maar ook zijn naasten. "Mijn broer heeft geen vrienden, hij heeft alleen potentiële slachtoffers. Het maakt niet uit hoe je met hem in contact komt, het loopt altijd verkeerd af.''