Patstelling overleg vakorganisaties en directie Royal IHC

Patstelling overleg vakorganisaties en directie Royal IHC
27-11-2015 16:20 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Na maandenlang overleg met de directie van Royal IHC, een bedrijf gespecialisserd in het ontwerpen van schepen, is vanmorgen tijdens het zevende formele overleg na, amper één uur met elkaar gesproken te hebben, vastgesteld door de vakorganisaties FNV Metaal, CNV Vakmensen, en de RMU dat verder praten op dit moment geen zin heeft.

Afgelopen zomer meldde Royal IHC dat zij voornemens was om afscheid te nemen van 487 vaste medewerkers en 1.100 inleenkrachten. Een niet inspirerend en niet ambitieus sociaal plan werd gepresenteerd aan de vakverenigingen. Inzet van de vakorganisaties was vanaf het begin:geen gedwongen ontslagen, maar door de volgende maatregelen gefaseerd komen tot een afslanking:

  • Een fatsoenlijke ouderenregeling voor hen die zich die jarenlang hebben ingezet voor Royal IHC;
  • Een adequate vertrekstimuleringsregeling en een plaatsmakersregeling;
  • Begeleiding van ‘werk naar werk’, gedurende een bepaalde periode;
  • Outplacement en (om)scholing voor werknemers wiens arbeidsplaats bedreigd wordt;
  • Afbouw inleenkrachten;
  • Terugkeergarantie als binnen één jaar orderportefeuille zich zodanig ontwikkelt dat nieuwe werknemers noodzakelijk zijn.

Mocht er in de loop van 2016 toch nog sprake zijn van boventalligheid wordt voor de met ontslag bedreigde medewerkers een afvloeiingsregeling afgesproken, die past bij een onderneming die het predikaat Koninklijk mag voeren, temeer Royal IHC over de afgelopen 10 jaar winstgevend is geweest en over 2014 zelfs een recordwinst behaalde van 124 miljoen euro.

De vakorganisaties spreken hun teleurstelling uit over het feit, dat Royal IHC na maanden van overleg slechts een voorstel doet voor een ouderenregeling voor medewerkers vanaf 63 jaar en een afvloeiingsregeling aanbiedt dat neerkomt op een transitievergoeding, gebaseerd op de nieuwe wetgeving vanaf 1 juli jl. en een klein plusje.

De directie realiseert zich niet dat hierdoor het proces aanzienlijk vertraagd wordt, aangezien de ondernemingsraad (OR) vanaf het begin duidelijk heeft gemaakt, dat eerst dan een advies wordt uitgebracht als er overeenstemming is over een sociaal plan.

De vakorganisaties gaan zich nu beraden op de ontstane situatie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden