Clicky


Nederland herkozen in Raad van Internationale Maritieme Organisatie (IMO)

Nederland herkozen in Raad van Internationale Maritieme Organisatie (IMO)
27-11-2015 16:13 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Nederland is vandaag, 27 november 2015, in Londen herkozen als lid van de Raad van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Met deze herverkiezing voor de periode 2016-2017 is Nederland verzekerd van een zetel in het “dagelijks bestuur” van dit agentschap van de Verenigde Naties.

De IMO is verantwoordelijk voor internationale regelgeving op het vlak van maritieme veiligheid, beveiliging en bescherming van het zeemilieu. In de Internationale Maritieme Organisatie vertegenwoordigt Nederland de belangen van de Nederlandse scheepvaart, onze havens en het zeemilieu.

De Internationale Maritieme Organisatie is als onderdeel van de Verenigde Naties verantwoordelijk voor de wereldwijde regelgeving op het gebied van de zeescheepvaart. Op 27 november is tijdens de 29e Algemene Vergadering van de IMO uit de 171 landen die partij zijn bij het IMO-Verdrag een nieuwe Raad van 40 landen gekozen. Nederland heeft door middel van herverkiezing haar positie in die Raad kunnen behouden.  

Deze Raad, die tweemaal per jaar bij elkaar komt, stuurt als een soort dagelijks bestuur de Internationale Maritieme Organisatie aan. Naast de Assemblee met alle lidstaten en de Raad bestaat IMO uit vijf commissies die werkzaam zijn op het gebied van maritieme veiligheid, beveiliging, milieu, facilitatie, technische samenwerking en wetgeving.

De Raadszetel zal de komende twee jaar worden bezet door functionarissen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De scheepvaartexpertise binnen Nederland en de duidelijke rol die Nederland als maritieme natie binnen IMO speelt hebben bijgedra¬gen aan de herverkiezing.