Clicky


Dreigingsniveau Brussel verlaagd

Dreigingsniveau Brussel verlaagd
26-11-2015 17:12 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL (ANP) - Het dreigingsniveau in Brussel is verlaagd. Het OCAD, de instantie die de dreigingsanalyse maakt, heeft met onmiddellijke ingang het niveau verlaagd van vier (het hoogste) naar drie.

Sinds zaterdag gold in het Brussels Gewest de hoogste terreurdreiging. De kans op een aanslag was "ernstig en zeer nabij''. Voor de rest van België stond het niveau een trede lager, omdat dreiging "mogelijk en waarschijnlijk'' was.

Of de daling van het dreigingsniveau ook direct betekent dat de getroffen maatregelen worden teruggeschroefd is maar de vraag. Zo patrouilleren honderden militairen en agenten in Brussel op straat en bewaken ze "strategische'' plekken waaronder de Grote Markt in het centrum, de Europese instellingen en metro- en treinstations.

Het openbare leven was enkele dagen ontwricht door de sluiting van scholen, winkels, restaurants, musea en andere (toeristische) plekken. Ook de metro reed vier dagen helemaal niet.

België verhoogde de paraatheid ruim een week na de aanslagen in Parijs. Een aantal daders bleken in de Brusselse gemeente Molenbeek te wonen. Een van de vermoedelijke daders, de 26-jarige Fransman Salah Adbeslam, wist te ontkomen en zou door twee kompanen in Brussel zijn afgezet. Met man en macht zijn de Belgische en ook internationale autoriteiten op zoek naar hem en eventuele handlangers.