Clicky


Werkbezoek: 'Schonere binnenvaart en betere doorstroming'

Werkbezoek: 'Schonere binnenvaart en betere doorstroming'
26-11-2015 11:14 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DORDRECHT - De binnenvaart wordt steeds schoner en aan de bereikbaarheid over water wordt hard gewerkt. Die conclusie werd 25 november 2015 door verschillende partijen uit met name de binnenvaartbranche bevestigd tijdens een werkbezoek dat gedeputeerde Rik Janssen bracht aan de verkeerscentrale van Dordrecht.

Tijdens het werkbezoek is meegevaren met een patrouillevaartuig van Rijkswaterstaat en zijn twee binnenvaartschepen bezocht. De MS Zembla, een gloednieuw schip, is pas drie weken in de vaart. De Zembla vaart diesel-elektrisch. Op dit moment vervoert de Zembla 5500 ton ijzererts, goed voor 220 vrachtwagens. Het tweede schip was een compleet ander schip, een Kempenaar, de MS Replay. Het verschil tussen beide schepen was representatief voor de variëteit in de binnenvaart.

Maatregelen schone binnenvaart

Met name op het gebied van verschonen van de binnenvaart zijn de afgelopen jaren stappen gezet. Vanaf 1 januari 2015 geldt een verbod op het varend ontgassen van benzeen, vanaf 1 januari 2016 geldt het verbod ook voor benzeenhoudende producten. Het verbod en subsidieregelingen dragen bij aan een schonere binnenvaart en een verbetering van de luchtkwaliteit.

Clean Inland Shipping

Daarnaast is eind september een aanvraag ingediend bij het Europees subsidiefonds LIFE voor de uitvoering van een europees project (Clean Inland Shipping). De provincie is lead partner van dit project en zal zich samen met andere partijen inzetten om de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden te verbeteren door het sneller terugbrengen van de uitstoot door de binnenvaart. Indien het LIFE fonds de subsidie, medio 2016 toekent, wordt op een vijftiental schepen een aanpassing aan de motor gedaan of gebruik gemaakt van alternatieve brandstoffen. Zowel voor als na deze aanpassing aan de schepen zal de uitstoot, NOx en fijnstof real life gemonitord worden. In totaal nemen 30 schepen deel aan het project.

Betere doorstroming

Naast schone schepen is een goede doorstroming van goederenstromen vanuit havens belangrijk voor Zuid-Holland. Door het versterken van het goederenvervoer over water wordt de provincie Zuid-Holland schoner, economisch sterker en logistiek slimmer. Vervoer over water moet een integraal onderdeel van de logistieke keten zijn. De provincie investeert in verbetering van haar vaarwegen bijvoorbeeld door ze diep genoeg te maken voor vrachtschepen en te zorgen voor genoeg ligplaatsen. Een voorbeeld is het stimuleren van het gebruik van overslagpunten in de achterlandverbindingen en het efficiënt inzetten van terminals.