Clicky


Avebe en Graaco lanceren nieuwe railshuttle

Avebe en Graaco lanceren nieuwe railshuttle
26-11-2015 11:06 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

COEVORDEN - Avebe en logistiek dienstverlener Graaco lanceren een nieuwe railshuttle. Twee keer per week rijdt in de aardappelcampagneperiode een trein met 42 containers tussen Karstädt (voormalig Oost-) Duitsland en Coevorden.

De lading bestaat uit aardappelzetmeel dat in de fabrieken van Avebe in Dallmin en Lüchow wordt geproduceerd. Met deze shuttle tussen Karstädt en Coevorden worden 1000 vrachtwagenritten bespaard. Dat is goed voor 320 ton CO2 op jaarbasis. Een hoeveelheid waar 10.000 bomen een jaar lang voor moeten groeien.

De exploitatie van de spoorverbinding is in handen van Eisenbahn Gesellschaft Potsdamm mbH (EGP) en de Bentheimer Eisenbahn AG (BE). EGP verzorgt het traject tussen Karstädt en Bentheim en de BE verzorgt het traject tussen Bentheim en Coevorden. De BE is de enige buitenlandse spoorwegmaatschappij die op Nederlands grondgebied een eigen spoorlijn exploiteert.

Edwin de Jonge, Director Supply Chain Management van Avebe, is enthousiast: “Avebe heeft in haar duurzaamheidsdoelstellingen opgenomen dat de CO2 uitstoot met 25% moet zijn afgenomen in 2018. Om dit doel te bereiken worden maatregelen genomen in zowel het productieproces als in logistiek. Vervoeren doet Avebe dus zo duurzaam mogelijk. Bij grote afstanden worden treinen en schepen in plaats van vrachtwagens ingezet. De afgelopen jaren heeft Avebe op deze manier structureel al ruim een miljoen kilometer bespaard.”

Ben Blog, Algemeen Directeur van Graaco, zegt zeer verheugd te zijn met dit nieuwe concept dat de samenwerking tussen Avebe en Graaco nog verder versterkt. “Met de lancering van deze shuttle wordt wederom aangetoond dat railverbindingen van en naar Coevorden uiterst kostenefficiënt en duurzaam zijn. De shuttle vervangt 1.000 vrachtwagenritten tussen (Oost) Duitsland en Nederland en draagt daarmee bij aan een schoner milieu.”