Clicky


Container weegplicht vanaf juli 2016 verplicht

Container weegplicht vanaf juli 2016 verplicht
25-11-2015 13:39 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Met ingang van 1 juli 2016 treedt de wijziging van het SOLAS-verdrag voor het laden van containers aan boord van zeeschepen in werking. Het wegen van containers wordt dan internationaal verplicht. Dat meldt de KNVR woensdag.

Het doel van de weegplicht is het voorkomen dat de stabiliteit van zeeschepen in gevaar komt, de stapels containers aan boord te zwaar zijn of de containersjorringen het begeven. Dergelijke situaties zouden kunnen ontstaan doordat de werkelijke gewichten van containers die aan boord geplaatst zijn niet overeenkomen met de in de scheepsdocumenten door de verlader opgegeven bruto gewichten.

De KVNR is tevreden dat de regels worden aangescherpt en steunde eerder het voorstel van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) voor het verplicht wegen of gecertificeerd berekenen van de gewichten van containers. Containers waarvan het gewicht niet gewogen of berekend is mogen vanaf juli 2016 niet meer mee.

Ook kunnen containers die weliswaar gewogen zijn of waarvan het gewicht berekend is worden geweigerd aan boord wanneer blijkt dat het opgegeven gewicht significant afwijkt van het werkelijke gewicht.