Clicky


Werkbezoek Gedeputeerde Staten aan Havenbedrijf Rotterdam

Werkbezoek Gedeputeerde Staten aan Havenbedrijf Rotterdam
25-11-2015 13:35 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Gedeputeerde Staten (GS) hebben dinsdag 24 november een werkbezoek gebracht aan het Havenbedrijf Rotterdam als onderdeel van het jaarlijks bestuurlijk overleg tussen provincie en het Havenbedrijf. Tijdens een rondvaart door de haven op de Nieuwe Maze spraken de provinciebestuurders met de directieleden van het Havenbedrijf, Ronald Paul en Paul Smits, over actuele onderwerpen waar provincie en Havenbedrijf op samenwerken.

Thema’s die de revue passeerden waren transitie van het haven-industrieel complex, krachtenbundeling op het terrein van innovatie en versterking van de logistieke verbindingen.

'Biobased economy'

Provincie en Havenbedrijf benadrukten het belang van onderlinge samenwerking om te komen tot een transitie van een 'fossiel' georiënteerde haven- en petrochemische economie naar een 'biobased economy'. Hiervoor is een dubbele benadering nodig: behoud en vernieuwing om het chemie- en raffinagecluster te versterken voor het gebruik van fossiele brandstoffen en vernieuwing van de havenindustrie en -logistiek. Een project dat die overstap kan helpen maken is de Warmterotonde: infrastructuur om CO2 en warmte uit de havenindustrie naar de glastuinbouw in het Westland en de woningen in Zuid-Holland te brengen. Provincie en Havenbedrijf werken nauw samen aan dit project.

Samenwerking optimaliseren

Zowel de provincie als het Havenbedrijf hebben diverse stimuleringsregelingen voor het innovatieve bedrijfsleven. Binnen de Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter en de Economische Programmaraad werken beide organisatie al nauw samen. GS en Havenbedrijf-directie hebben afgesproken dat zij deze samenwerking verder willen optimaliseren door innovatieve start-ups verder te laten doorgroeien tot volwassen bedrijven (grown-ups). Daarvoor is experimenteerruimte nodig om nieuwe ideeën ook in de praktijk uit te kunnen proberen.

Slimmere haven

De logistieke functie, via weg, water, spoor en buisleidingen is voor de Mainport Rotterdam van levensbelang. De komst van 'big data' geeft de mogelijkheid om een nog slimmere haven te worden. Weten waar elke container op elk moment is kan veel tijd en dus kosten besparen. Dit is vooral belangrijk bij het transport van versproducten, zoals uit de greenports.

Afgesproken is om volgend jaar weer een werkbezoek te organiseren.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE