Clicky


Koenders: neerhalen toestel serieuze zaak

Koenders: neerhalen toestel serieuze zaak
24-11-2015 17:40 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG (ANP) - Het neerschieten door NAVO-lid Turkije van een Russisch gevechtsvliegtuig is een ,,zeer serieuze zaak'', aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdag in een reactie op Twitter. Het is volgens hem belangrijk dat "alle feiten duidelijk worden''.

De Soechoj SU-24 werd in de ochtend neergehaald door een Turkse F-16. Volgens Ankara was het toestel vooraf gewaarschuwd omdat het vliegtuig het Turkse luchtruim schond. Moskou stelt dat hun gevechtsvliegtuig nog boven Syrië vloog toen het werd getroffen.

Het is belangrijk dat iedereen "het hoofd koel houdt'', zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag in de Kamer waar ze Koenders verving tijdens het vragenuurtje. De NAVO praat later deze dag over de kwestie. Dan wordt meer duidelijk, aldus de bewindsvrouw.

Volgens Harry van Bommel (SP) toont het incident aan dat het een "wespennest'' is boven Syrië en dat Nederland zich hier niet in moet mengen. Een deel van de Kamer vindt dat Nederlandse gevechtsvliegtuigen die nu IS boven Irak bombarderen dat ook moeten gaan doen in Syrië. Het kabinet vindt de tijd "niet rijp'' om de strijd uit te breiden, zei Ploumen.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) heeft over de strijd tegen IS maandag gesproken in Washington met haar collega Ashton Carter. Hij heeft tijdens dat onderhoud herhaald dat bondgenoten zoveel mogelijk gezamenlijk moeten optrekken tegen terreurgroep IS. Ploumen wilde niet zeggen of de Amerikanen ons land hebben verzocht mee te gaan bombarderen in Syrië.