Clicky


Dertig jaar voor broers roofmoorden Drenthe

Dertig jaar voor broers roofmoorden Drenthe
24-11-2015 17:33 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

ASSEN (ANP) - De broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen hebben dinsdag dertig jaar cel gekregen voor de zogenoemde roofmoorden in Drenthe. Admilson kreeg ook nog tbs opgelegd. Admilson schoot volgens de rechters in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo dood en ruim een halfjaar later wurgden beide het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo.

De drie slachtoffers zijn "op nietsontziende wijze om het leven gebracht", stelde de aanklager eerder. "De broers hebben moedwillig en koelbloedig gehandeld. Ze hebben onherstelbaar leed aangebracht met financieel gewin als motief." Daarom eiste het Openbaar Ministerie tijdens de behandeling van de zaak voor beide broers levenslang.

Dertig jaar is de hoogste tijdelijke straf. De rechtbank wilde de broers geen levenslang opleggen, omdat in Nederland de mogelijkheid van gratie voor levenslang gestraften vrijwel niet wordt gebruikt. "Levenslang is in de praktijk in Nederland echt levenslang, zonder perspectief op vrijlating in de toekomst. Dit staat op gespannen voet met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens", stellen de rechters.

Admilson kreeg ook tbs, om de maatschappij te beschermen, nadat hij uiteindelijk zijn straf heeft uitgezeten. Hoewel Admilson het initiatief nam tot de misdrijven, heeft Marcos ook dertig jaar gekregen, omdat de misdrijven die beiden pleegden volgens de rechtbank zo erg zijn dat die "een lagere straf niet toestaan".