Transport Online - Van der Aart Transport uit Drachten laat chauffeurs met foute constructie voor lasten opdraaien

Van der Aart Transport uit Drachten laat chauffeurs met foute constructie voor lasten opdraaien

Van der Aart Transport uit Drachten laat chauffeurs met foute constructie voor lasten opdraaien
23-05-2013 17:52 | Transport | auteur Marcel van der Voort

DRACHTEN – "Weinig lusten en veel lasten", concluderen veel van de 30 chauffeurs die als "eigen baas" werken bij Van der Aart Transport uit Drachten. Nu blijkt dat ze werken via een constructie die helemaal niet mag en daarom zijn ze onlangs per brief op de vingers getikt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De baas zet de chauffeurs aan het werk als charters, die krijgen gewoon loon uitbetaald, maar zijn als zelfstandigen aan het werk. Ze hebben zelf geen vergunningen, maar wél een eigen vrachtwagen aangeschaft.

"Dit mag niet. Aan het bedrijf is een Last onder Dwangsom opgelegd, een proces-verbaal en er is een rapport aan het NIWO (de vergunningverstrekker) over de gang van zaken gestuurd", reageert perswoordvoerder Anne van der Vliet van de ILenT donderdagmiddag aan de nieuwsredactie van Transport Online.Ze zegt over de brief aan de chauffeurs: "De brief is gestuurd als waarschuwing om de chauffeurs in kennis te stellen dat zijn onrechtmatig werken. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) heeft er voor gekozen om de chauffeurs eerst te waarschuwen over deze ongewenste situatie omdat zij wellicht onwetend zijn over de ongewenstheid van deze constructie."

"In de brief heeft de ILenT aangegeven dat de chauffeur maatregelen moet treffen om aan deze situatie een einde te maken. De chauffeur is eigen rijder en moet beschikken over een eigen bedrijfsvergunning voor wegvervoer."

Komen dergelijk zaken vaak voor? Van der Vliet: "Op beperkte schaal komt het voor. De aantallen zijn op een hand te tellen."

Hoe kan er een einde aan dergelijke praktijken komen? Van der Vliet: "Door te kiezen voor een breed interventietraject met meerdere interventiemiddelen zowel gericht op het bedrijf als de chauffeurs."

"Echtgenote is wethouder en keurde het goed"
Transport Online is door mensen uit de omgeving van het bedoelde bedrijf benaderd. Een bron stelt kwaad: "Ik vind het van de gekke dat de echtgenote van de directeur, Marjan van der Aart, in Drachten Smallingerland wethouder is en verkeer en vervoer in haar portefeuille heeft. Dus gewoon de praktijken van haar man goedkeurt."

Schijnconstructie
Bestuurder Edwin Atema van FNV Bondgenoten reageert verheugd op de actie van de ILenT. "Wij hebben de constructie onderzocht en navraag gedaan bij de ILT of dit allemaal mag", laat hij donderdagmiddag weten.

"Wij zijn van mening dat de cao niet wordt nageleefd. Dit moet stoppen", klinkt het verder.

"Het gaat hier om een schijnconstructie. Dit komt in toenemende mate voor. De chauffeurs lopen risico bij zaken waar de werkgever verantwoordelijk voor is. Ze kopen de vrachtwagen, soms zelfs via de baas en verhuren die aan het bedrijf. Ze krijgen hun loon en daarin zit die huur verwerkt en ze merken dat ze weinig geld overhouden."

Bij genoemd bedrijf was donderdagavond helaas niemand bereikbaar voor een reactie.

Auteur: Marcel van der Voort

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,829
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions