Transport Online - Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald door Turkije bij grens Syrië [+foto]

Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald door Turkije bij grens Syrië

Russisch gevechtsvliegtuig neergehaald door Turkije bij grens Syrië [+foto]
24-11-2015 09:27 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

ANKARA/MOSKOU (ANP/RTR) - Twee Turkse F-16's hebben dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig van het type Sukhoi Su24 neergehaald boven het grensgebied van Turkije met Syrië. Ankara meldde dat het toestel het Turkse luchtruim had geschonden. Moskou bestrijdt dat.

Het Russische ministerie van Defensie meldde dat het vliegtuig boven Syrië vloog. Het kwam ongeveer 40 kilometer van de Syrische havenstad Latakia, bijna op de Turkse grens, neer. In Latakia is de basis van de Russische gevechtsvliegtuigen die sinds eind september de strijdkrachten van de Syrische president Bashar al-Assad bijstaan.

Turkije, lid van de NAVO, heeft zich eerder dit jaar al beklaagd over Russische toestellen boven zijn grondgebied. Het ging toen om volgens de Turken niet te identificeren gevechtsvliegtuigen, vermoedelijk Syrische Migs.

Dinsdag stelden de Turkse strijdkrachten dat het vliegtuig in vijf minuten wel tien keer is gewaarschuwd voor het werd neergeschoten. Televisiebeelden in Turkije toonden het vliegtuig dat brandend neerstort bij het dorp Yamadi aan de Turkse grens.

De twee piloten zijn met hun parachutes in de omgeving neergedaald. Zeker een van hen is in handen van Turkmeense strijders, volgens de nieuwszender CNN Turk. De Turkmenen zijn een aan de Turken verwante etnische groep die in de landen van de regio minderheden vormen. De Turkmeense 'brigades' in de Syrische burgeroorlog zijn geen jihadisten.NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,637
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions