Clicky


Terreurniveau Brussel gehandhaafd

Terreurniveau Brussel gehandhaafd
23-11-2015 19:27 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL (ANP) - Het terreurniveau in Brussel blijft op vier. Dat maakte de Belgische premier Charles Michel maandagavond bekend, na een nieuwe dreigingsanalyse door het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) en na overleg met de Nationale Veiligheidsraad.

Sinds zaterdag gold het hoogste dreigingsniveau voor het Brussels Gewest. Dat betekent dat dreiging ,,ernstig en zeer nabij" is. Voor de rest van België stond het niveau een trede lager (op drie), omdat dreiging "mogelijk en waarschijnlijk" is. Ook dat blijft zo.

De situatie is onveranderd, zei Michel. De hoogste terreurdreiging blijft daarom wellicht van kracht tot volgende week maandag, kondigde hij aan. Dan is er een nieuwe evaluatie, maar als de situatie eerder verandert, kan ook het dreigingsniveau eerder worden teruggebracht.

"We willen zo snel mogelijk naar een normaal mogelijke situatie'', zei Michel. Hij voegde toe dat de regering in ,,eer en geweten'' deze beslissingen neemt.

Scholen gaan vanaf woensdag weer open, zei Michel. "We willen de komende uren gebruiken om het niveau van veiligheid te waarborgen. Dat geeft de scholen de tijd om met de veiligheidsdiensten maatregelen te nemen.'' Ook de metro wordt woensdag geleidelijk weer opgestart.

De dreiging van aanslagen geldt volgens de premier nog altijd voor winkelcentra, straten en het openbaar vervoer. Het aantal grootschalige evenementen wordt 'verminderd' om meer politie vrij te maken. Michel kondigde dan ook aan dat de aanwezigheid van politie en leger wordt versterkt en dat er veiligheidsmaatregelen worden getroffen voor het openbaar vervoer.