Clicky


Helmonds bedrijf Xycarb schuldig aan dood werknemers

Helmonds bedrijf Xycarb schuldig aan dood werknemers
23-11-2015 14:37 | Bedrijfsongevallen | auteur Redactie [FE]

DEN BOSCH (ANP) - Het bedrijf Xycarb uit Helmond is verantwoordelijk voor de dood van twee medewerkers. Ook handelde het bedrijf in strijd met de wettelijke regels. De rechtbank in Den Bosch heeft de fabrikant van onderdelen voor ledlampen en computerchips daarom een boete opgelegd van in totaal 150.000 euro, waarvan 75.000 euro voorwaardelijk.

De twee slachtoffers, mannen van 55 en 57, kwamen in augustus vorig jaar om het leven doordat in de ruimte waarin ze aan het werk waren argon was vrijgekomen. Het gevaarlijke gas, gebrek aan zuurstof of een combinatie van die factoren heeft volgens het onderzoek tot hun dood geleid.

Het overlijden van de twee is Xycarb aan te rekenen, oordeelde de rechtbank maandag. "Het bedrijf had op de hoogte moeten zijn van de gevaren die zich in het reactorvat zouden kunnen voordoen en had ter voorkoming hiervan afdoende maatregelen moeten nemen. Xycarb is hierin in ernstige mate tekort geschoten’’, aldus de rechtbank. Door zo om te gaan met de veiligheid van de werknemers heeft het bedrijf naar het oordeel van de rechtbank zeer onvoorzichtig, onachtzaam en onzorgvuldig gehandeld.