Clicky


Openbaar leven Brussel nagenoeg stilgevallen

Openbaar leven Brussel nagenoeg stilgevallen
23-11-2015 10:28 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL (ANP) - Het openbare leven in Brussel is maandagochtend nagenoeg stilgevallen. Met name in het centrum van de Belgische hoofdstad is het veel rustiger dan normaal. In andere delen van Brussel, onder meer bij de Europese instellingen, proberen mensen gewoon naar hun werk te gaan.

Metro's rijden niet, scholen, universiteiten en crèches zijn dicht en ook veel winkels, cafés en restaurants houden de deuren gesloten, als gevolg van het hoogste dreigingsniveau. Bussen en sommige trams rijden wel.

Slechts een enkele reiziger waagt zich in de treinstations. De treinen rijden wel, maar beduidend minder mensen maken daar gebruik van.

Grote bedrijven, waaronder Electrabel en grote bankconcerns zoals KBC hebben hun personeel opgeroepen niet naar Brussel te komen, maar thuis te werken. Ook de twee vestigingen van Ikea in Anderlecht en Zaventem, nabij Brussel, zijn gesloten.

Niet alles is gesloten. De grote supermarktketens Delhaize en Carrefour houden hun vestigingen open, op vier winkels na die in het centrum van Brussel liggen. Het Atomium, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad, zou maandag weer open gaan voor publiek, maar de attractie blijft dicht, zo maakte het Atomium via Twitter bekend.

De ochtendspits rond Brussel was iets rustiger dan gebruikelijk, maar nog steeds flink, meldde het Vlaams verkeerscentrum. In de binnenstad was er minder verkeer op straat.

In Brussel geldt de hoogste terreurdreiging na de aanslagen in Parijs. Militairen en agenten bewaken cruciale plekken in de stad, zoals de grote stations en de Grote Markt. Maandagmiddag vindt er een evaluatie plaats van het dreigingsniveau.