Clicky

 
Transport Online - Files kosten Nederland 852 miljoen euro

Files kosten Nederland 852 miljoen euro

Files kosten Nederland 852 miljoen euro
23-11-2015 09:20 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - De noodzaak voor investeringen in knelpunten op de Nederlandse wegen neemt toe nu de filedruk opnieuw stijgt. Dit concluderen verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na een onderzoek van TNO. De totale schade van files op de snelwegen kostte bedrijven vorig jaar 852 miljoen euro. Dit is een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor, toen de schade nog 797 miljoen euro bedroeg.

EVO en TLN presenteren de uitkomsten van het onderzoek vandaag in de Economische Wegwijzer, een jaarlijks overzicht van de top-20 duurste files in Nederland voor bedrijven. Volgens de organisaties moet het kabinet een reeks knelpunten direct aanpakken. De Tweede Kamer debatteert hier vandaag over.

Schade

De toenemende filedruk is volgens EVO en TLN zorgwekkend. De filedruk steeg namelijk niet alleen in 2014, maar nam ook in 2015 fors toe. Naast ergernis en directe vertragingsschade leiden files ook tot andere kosten. Zo moeten bedrijven omrijden om een file te vermijden. Ook kan de inzet van extra voertuigen noodzakelijk zijn om goederen toch op tijd af te leveren.

Verder vereist het inspelen op files aanpassingen in de rit- en routeplanning en dus extra inspanning van planningsafdelingen. Tenslotte leiden vertragingen op de weg ook tot vertragingen in het productieproces van bedrijven. De totale schade voor de Nederlandse economie bedraagt hiermee dus 852 miljoen euro.

Top-20

De grootste economische schade door files vond plaats in Noord-Brabant: op de A58 tussen de knooppunten Galder en Batadorp (8,4 miljoen euro). Verder voert vooral de provincie Zuid-Holland de lijst aan: bijna de helft van de duurste trajecten komt uit die provincie. EVO en TLN stellen dan ook dat de regio Rotterdam dichtslibt. De lijst met de top-20 duurste files laat verder zien dat ook de provincie Gelderland veel knelpunten kent.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden