Clicky


Actie België 'nog niet gedaan'

Actie België 'nog niet gedaan'
23-11-2015 09:20 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het is volgens de Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken te vroeg om te weten of de terreurdreiging na de politieacties zondag is afgenomen. Hij zei dat de acties in ieder geval nog niet zijn afgelopen. "De actie is nog niet gedaan. We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben'', aldus de minister in het Belgische journaal.

Jambon wil niet veel kwijt over de antiterreuracties van de politie. "De zaken zijn heel gevoelig, elk detail kan de zaken in het honderd doen lopen. Als je een verdediging opzet en je gaat zeggen 'daar en daar staan we', dan is dat meestal interessante informatie voor mogelijke aanvallers'', zei de minister. "Dat gaan we dus niet wereldkundig maken.''

Het dreigingsniveau in Brussel is maandag nog op het hoogste niveau. Zondag werden bij politieacties in Brussel en Charleroi zestien mensen opgepakt. Er zijn 22 huiszoekingen gedaan.

Over het succes van de actie zondag wilde Jambon niets kwijt. Salah Abdeslam is nog steeds op vrije voeten en wapens of explosieven zijn niet gevonden. "Het federaal parket heeft het onderzoek in handen, zij weten wat moet en kan gecommuniceerd worden", aldus Jambon, die wil wachten op een nieuwe analyse om te oordelen over de impact van de acties op het dreigingsniveau.

De veiligheidsdiensten hebben zondagavond in elk geval "getoond dat we op het terrein aanwezig zijn en echt tot actie overgaan'', oordeelt de minister. "We hebben gisteren getoond hoe goed we de situatie onder controle hebben.''

Jambon hoopt ook dat het leven zo veel mogelijk "gewoon doorgaat''. "De scholen blijven dicht en de metro blijft dicht. Maar voor de rest is het de bedoeling dat het economisch leven in Brussel gewoon verdergaat, dat de mensen niet in paniek raken, geen angst hebben.'' Ook de overheidsadministraties "werken gewoon door, zij het met heel veel veiligheidsmaatregelen''.