Clicky


Terreurdreiging Brussel blijft hoog

Terreurdreiging Brussel blijft hoog
22-11-2015 18:47 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL (ANP) - De terreurdreiging in Brussel blijft op het hoogste niveau. De Belgische premier Charles Michel meldde zondag verder dat de scholen en universiteiten op maandag gesloten blijven.

De metrostations blijven dicht. Minister Koen Geens (Justitie) sprak eerder op de dag nog de verwachting uit dat de metro's weer zouden gaan rijden.

"We vrezen een aanslag als in Parijs", aldus Michel. Volgens hem zijn winkelcentra en -straten en het openbaar vervoer mogelijke doelen van terroristen.

De extra agenten en militairen blijven op hun post en het aantal grote evenementen wordt tot een minimum beperkt. Michel riep iedereen op voorzichtig te blijven. Het advies om drukke plekken te mijden blijft van kracht.

"Niemand is tevreden of gelukkig met deze situatie, wij ook niet'', aldus Michel. De regering heeft er alles aan gedaan om de situatie te normaliseren, maar het hoogste niveau blijft nodig, zei hij. "We zijn ons ervan bewust dat de situatie voor iedereen moeilijk is.''

Het dreigingsniveau voor de Belgische hoofdstad werd vrijdagnacht naar het maximale niveau vier opgehoogd omdat er concrete aanwijzingen voor een of meerdere aanslagen waren. Tal van evenementen werden afgelast, en het centrum maakte het hele weekend een desolate indruk. Op veel plekken posteerden of patrouilleerden agenten en militairen.

Het OCAD, dat het dreigingsniveau vaststelt, heeft een onafhankelijke evaluatie gemaakt, op basis van adviezen van veiligheidsdiensten, aldus de premier. Maandagmiddag volgt een nieuwe evaluatie.

Michel wilde nog altijd geen details geven over de dreiging. Voor de rest van België blijft dreigingsniveau drie van kracht.