Clicky


'Dreiging Brussel in winkelstraten en ov'

'Dreiging Brussel in winkelstraten en ov'
21-11-2015 11:00 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De dreiging in Brussel betreft een concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven, te vergelijken met de aanslagen in Parijs. Dat zei de Belgische premier Charles Michel zaterdag tijdens een persconferentie. Hij reageerde op het verhogen van het dreigingsniveau in het Brussels Gewest van 3 naar 4, het hoogste niveau. Waar de dreiging vandaan komt, wilde Michel niet zeggen.

De dreiging is volgens de premier vooral gericht op de winkelstraten, het openbaar vervoer en in het algemeen evenementen waar veel volk op af komt. Daarom zijn er verschillende maatregelen genomen: het afgelasten van grote evenementen, het stilleggen van het metroverkeer en meer politie en militairen op straat. Ten slotte is er een telefoonnnumer geopend waar Brusselaars informatie en advies kunnen krijgen.

De maatregelen gelden volgens Michel vooralsnog tot zondagmiddag. Dan maakt antiterreurdienst OCAD een nieuwe inschatting van de veiligheidsssituatie en komt opnieuw de Belgische Veiligheidsraad bijeen. Daarin hebben behalve de premier ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Defensie en Buitenlandse Zaken zitting.