Clicky


Nederland eerst op 'EU-scorebord vervoer'

Nederland eerst op 'EU-scorebord vervoer'
20-11-2015 13:47 | Transport | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - De Europese Commissie publiceerde vandaag, vrijdag 20 november, het tweede "EU-scorebord vervoer". Dat vergelijkt de vervoersprestaties van de lidstaten in 29 categorieën. Uit het scorebord blijkt waar de beleids- en investeringsprioriteiten liggen.

Nederland voert de lijst aan en haalt hoge scores in 16 categorieën, gevolgd door Zweden, Finland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

De Europese Commissie publiceert vandaag het tweede "EU-scorebord vervoer". Dat vergelijkt de vervoersprestaties van de lidstaten op 29 punten. Uit het scorebord blijkt waar de beleids- en investeringsprioriteiten liggen. De Commissie wil de lidstaten met deze indicatoren helpen bij het verbeteren van hun vervoerssysteem. Een duurzamer en efficiënter Europees vervoer draagt bij tot de energie-unie en een toekomstgericht klimaatbeleid en tot de verdieping van de interne markt, twee prioriteiten van de Europese Commissie.

Violeta Bulc, EU-commissaris voor Vervoer: "Uit het scorebord voor 2015 blijkt de dynamiek van de Europese vervoersector. Sinds vorig jaar hebben we flink wat vooruitgang geboekt. Zo is de kwaliteit van de infrastructuur verbeterd en is er meer concurrentie op de markt voor goederenvervoer per spoor. Het scorebord geeft ook aan wat er nog moet gebeuren om meer werkgelegenheid te scheppen en de duurzaamheid van de sector te verbeteren.”

Het scorebord bundelt gegevens uit verschillende bronnen, zoals Eurostat, het Europees Milieuagentschap en het Economisch Wereldforum. Na de eerste editie van het scorebord in 2014 (IP/14/414) heeft de Commissie de indicatoren en de visuele presentatie verbeterd. Dit jaar kan ook de vooruitgang van de lidstaten in de tijd worden gevolgd. Over het algemeen hebben de lidstaten goede vorderingen gemaakt in vergelijking met het eerste scorebord.