Clicky


Protestzanger Armand (69) overleden

Protestzanger Armand (69) overleden
20-11-2015 11:00 | Showbizz | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - Protestzanger Armand is donderdag overleden. De markante Brabantse zanger met zijn lange rode haren is 69 jaar geworden. Volgens platenmaatschappij Top Notch is hij in een ziekenhuis in Eindhoven overleden "aan de gevolgen van ouderdom'', liet een woordvoerder weten.

Armand, die eigenlijk Herman George van Loenhout heet, was vooral bekend van het nummer 'Ben ik te min' uit 1967. Hiermee stond hij veertien weken in de Top 40.

De in Eindhoven geboren en getogen zanger bracht zijn eerste solo-single 'En nou ik' uit in 1965, maar dit werd een flop. Zijn tweede single had meer succes, maar met het nummer 'Ben ik te min' brak hij echt door. De albums die volgden, staan bekend om de maatschappijkritische teksten, veelal geïnspireerd op de hippie-ideologie. Hij streed tegen kruisraketten, het drugsbeleid, het grootkapitaal, maar bovenal de burgerlijkheid, aldus zijn platenmaatschappij.

In totaal bracht hij in vijftig jaar tijd elf solo-studioalbums en tientallen singles uit. Zijn laatste werk verscheen eerder dit jaar, in samenwerking met The Kik. Armand & The Kik kwam op nummer 16 binnen in de Album Top 100. Hierop stond zowel oud als nieuw materiaal. "Een album met al die liedjes waar de meeste mensen niet naar luisteren'', zei hij er destijds zelf over. Hij werkte de afgelopen jaren verder samen met onder meer Jungle By Night, Rick de Leeuw, Benjamin Herman en Lucky Fonz III.

De zanger stond nog geregeld op het podium en ook voor de komende tijd stonden nog optredens op de agenda, staat te lezen op zijn website. Zo zou hij zaterdag te zien zijn in het Belgische Kessel-Lo. Tot enkele weken voor zijn dood schreef Armand nog nieuwe muziek. De zanger stond bekend als groot liefhebber van softdrugs. Een van zijn uitspraken was: "Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet''.

The Kik reageerde vrijdag al via Facebook op het nieuws. "Tot ons grote verdriet is gisteren Armand overleden. Rust zacht lieve vriend.''