Clicky


Illegale werknemers aangetroffen bij bakkers

Illegale werknemers aangetroffen bij bakkers
19-11-2015 10:25 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Bij een controle van de Inspectie SZW bij 17 bakkerijen, zijn bij 13 bakkerijen (vermoedelijke) overtredingen geconstateerd. De gerichte actie vond plaats in Noord-Limburg, Amsterdam, Rotterdam en in de omgeving van Tilburg.

In Noord Limburg (Tegelen en Venlo) werden twee bakkerijen bezocht. Bij alle twee de bakkerijen werd een medewerker aangetroffen die niet in Nederland mocht werken. Er was hier dan ook sprake van een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen.

In de omgeving van Tilburg zijn vijf bakkerijen bezocht. Bij één bakkerij was het voor de Inspectie niet mogelijk om naar binnen te gaan. Deze bakkerij wordt binnenkort wederom bezocht door de Inspectie. Bij een andere bakkerij werd een medewerker aangetroffen die niet in Nederland mocht werken. Bij de andere drie bakkerijen werden geen onrechtmatigheden aangetroffen.

In Amsterdam zijn vijf bakkerijen bezocht. Bij twee bakkerijen werd medewerker aangetroffen die niet in Nederland mocht werken. Bij de derde bakkerij gaf een medewerkster een valse naam op en bleek zij een bijstandsuitkering te hebben. Bij de vierde bakkerij bleek de beheerder niet aanwezig, wat een overtreding is van de gemeentelijke vergunningen. Bij de vijfde bakkerij werd weliswaar een Marokkaanse medewerker aangetroffen die hier niet mag werken, maar kon de inspecteur niet bewijzen dat hij daar werkte.

In Rotterdam zijn vijf bakkerijen bezocht. Bij vier bakkerijen is het vermoeden dat de werknemers meer uren werken dan toegestaan is. Dit zou een overtreding zijn van de Arbeidstijdenwet. Bij één bakkerij werd een medewerker aangetroffen die ook een uitkering heeft. Bij een andere bakkerij had een werknemer een Wajong-uitkering.