Clicky


Politie zoekt behulpzame vrachtwagenchauffeur van achtervolging op A9

Politie zoekt behulpzame vrachtwagenchauffeur van achtervolging op A9
18-11-2015 16:21 | Overig | auteur Redactie [FE]

HAARLEM - Afgelopen nacht heeft er vanuit Haarlem een achtervolging plaatsgevonden. Deze is uiteindelijk geëindigd op de A9, mede dankzij de inzet van een vrachtwagenchauffeur, meldt de politie

Rond 02:00 uur zag een politieagent van ons team in Haarlem Noord een personenauto rijden met twee inzittenden. Gezien het tijdstip én vanwege het feit dat er (auto)inbraken plaatsvinden in de nachtelijke uren, wilde de collega het voertuig aan de kant zetten om een controle uit te voeren. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want het voertuig ging er dírect met hoge snelheid vandoor.

De bestuurder reed met zeer hoge snelheid door de woonwijken van Haarlem Noord, om vervolgens de Waarderpolder te gebruiken als racebaan. Dit alles vermoedelijk om de politie-auto af te schudden. De achtervolging werd ingezet, waarbij gezien werd hoe de bestuurder op de A200 op het laatste moment de afslag nam naar het Rottepolderplein. Vanaf het Rottepolderplein ging het met een enorme snelheid de A9 op richting Velsen.

Inmiddels waren meerdere politie-eenheiden uit ons district opgeroepen en namen zij op tactische locaties positie in. Daarbij besloot de bestuurder om te keren in de IJmond en terug naar het Rottepolderplein te rijden. Daar reed op de A9 inmiddels een politieauto van de Buitenbewaking Schiphol (BBS). De collega van de BBS ging naast een vrachtauto rijden en zette zijn zwaailicht en stopbord aan. De bestuurder van de achtervolgde auto kon daardoor de BBS en de vrachtauto met geen mogelijkheid inhalen.

De vrachtwagenchauffeur twijfelde geen moment en snapte wat de bedoeling was. Hij remde zijn vrachtwagen af met het politie-voertuig van de BBS naast zich. Daardoor móest de vluchtauto wel stoppen en konden de twee inzittenden worden aangehouden!

De auto bleek geen eigendom te zijn van een van de inzittenden en de bestuurder was pas 17 jaar oud. Een onderzoek is gaande, aldus de politie.

De vrachtwagenchauffeur is na de behulpzame actie doorgereden. Alleen is deze chauffeur in de hecktiek niet bedankt. De politie komt graag in contact met de chauffeur. De vrachtwagenchauffeur kan contact opnemen met de politie.