Clicky


Poetin en Hollande gaan strijd coördineren

Poetin en Hollande gaan strijd coördineren
17-11-2015 16:58 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

MOSKOU (ANP/RTR) - De Franse president François Hollande heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin dinsdag gebeld en afgesproken meer samen te werken bij de militaire acties in Syrië. Hollande en Poetin ontmoeten elkaar 26 november in Moskou om over de strijd tegen het terrorisme te spreken. Het Kremlin meldde dat Poetin de strijdkrachten heeft opgedragen samen te werken met de Franse marine in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Op 24 november spreekt Hollande de Amerikaanse president Barack Obama in Washington over de strijd tegen IS en over de vraag hoe de toestand in Syrië beter kan worden.

Washington leidt een westerse en Arabische coalitie tegen IS. Daar hoort Nederland ook bij. Washington steunt ook groepjes rebellen die tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad vechten. Rusland staat sinds eind september met een enorme militaire macht ter plaatse achter het regime, dat aan uitputtingsverschijnselen leidt. De Russen bestoken vanuit de lucht op grote schaal zowel IS als andere rebellen in Syrië.

Moskou meldde dinsdag dat ook weer kruisraketten op posities van IS zijn afgevuurd. Het gaat om 34 raketten, deze keer gelanceerd vanaf vliegtuigen. Het Kremlin liet verder weten dat er nog meer gevechtsvliegtuigen naar Syrië gaan: 37 moderne toestellen van het type Sukhoi Su-34 en Su-27.

De Russische generaal Valeri Gerasimov zei dinsdag dat het door de Russische luchtmacht gesteunde Syrische legeroffensief al heeft geleid tot de bevrijding van tachtig steden en dorpen in Noord-Syrië, verspreid over circa 500 vierkante kilometer.