Clicky


Benelux-akkoord over proefproject grensoverschrijdende LZV's

Benelux-akkoord over proefproject grensoverschrijdende LZV's
17-11-2015 09:45 | Transport | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL(B) - Maandag vergaderde onder Belgisch Voorzitterschap het Benelux Comité van Ministers, het hoogste politieke beslisorgaan van de Benelux Unie, in Brussel. De drie ministers van Buitenlandse Zaken, de heer Didier Reynders (BE), Bert Koenders (NL) en Jean Asselborn (LU) stonden allereerst bij het begin van de vergadering stil bij de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs. Zij zijn vooral  in gedachten bij de slachtoffers en hun nabestaanden.

Ook verwezen ze naar de Benelux-Week van de Veiligheid die van 23 tot 27 november wordt georganiseerd. Verder evalueerden ze samen de tot nu toe behaalde Benelux-resultaten, ondertekenden twee Benelux-akkoorden en bespraken de uitdagingen voor 2016.

Eén van de twee Benelux-akkoorden betreft die over de mogelijkheid dat langere zwaardere voertuigen (LZV's) de grens kunnen oversteken. Zo hoeven minder vrachtwagens de weg op om dezelfde hoeveelheid goederen te vervoeren. Didier Reynders ondertekende dit akkoord maandag in bijzijn van de andere ministers.

Wanneer de lzv's daadwerkelijk de grens over mogen is niet bekend. Er wordt in het akkoord geen ingangsdatum genoemd.

De in het akkoord genoemde toestemming geldt voor een "proefperiode en betrokken autoriteiten van de verschillende lidstaten moeten toestemming geven voor het betrokken grondgebied". Met name Luxemburg zou principiële bezwaren hebben tegen de lzv's en het akkoord is dan ook met name van toepassing op het opzetten van grensoverschrijdende proefprojecten tussen Nederland en België.

In het akkoord staat eveneens dat "in geen geval een Benelux-land, of in België een Gewest, zal worden verplicht een lzv op grondgebied toe te laten".

De vrachtwagens mogen niet langer zijn dan 25,25 meter en het totale gewicht mag niet meer bedragen dan 60 ton.