Clicky


Reisbranche onderuit op beurzen door aanslagen in Parijs

Reisbranche onderuit op beurzen door aanslagen in Parijs
16-11-2015 17:52 | Financieel | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen in Europa zijn maandag, de eerste handelsdag na de bloedige aanslagen in Parijs, overwegend met kleine winsten gesloten. Door de toegenomen terreurdreiging stonden veel bedrijven die actief zijn in de reisbranche onder druk.

In Amsterdam sloot de AEX na veel schommelingen uiteindelijk met 0,2 procent winst op 454,29 punten. De MidKap klom 0,8 procent naar 681,00 punten. De CAC40-index in Parijs verloor 0,1 procent. Frankfurt en Londen wonnen respectievelijk 0,1 en 0,5 procent.

De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte in de MidKap 5,7 procent, door de vrees dat mensen minder zullen gaan reizen vanwege de toegenomen terreurdreiging. In Frankfurt leverde Lufthansa 2,3 procent in. In Londen verloor IAG Group, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, 2,8 procent.

Reisorganisatie Thomas Cook raakte 4,8 procent kwijt en ook de Franse hotelgroep Accor daalde in Parijs bijna 5 procent.

In de hoofdindex op het Damrak was Ahold de sterkste stijger met een winst van 1,9 procent. KPN (plus 1,5 procent) en Boskalis (plus 1,3 procent) completeerden de top 3. Verzekeraar Delta Lloyd sloot de rij met een min van 4,5 procent.

Bij de kleinere beursfondsen in Amsterdam kende Macintosh een opmerkelijk koersverloop. Het aandeel zakte 13 procent, na een eerdere winst van 26 procent. Het detailhandelsbedrijf verkoopt zijn woonwinkelketen Kwantum aan investeerder Gilde Equity Investment en gebruikt de opbrengst om zijn schuld verder af te lossen.

In Brussel won KBC 3 procent. De Belgische financiële groep boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) zakte 1 procent in Stockholm, na tegenvallende verkoopcijfers over oktober.

De euro stond bij de slotbel op 1,0714 dollar, tegen 1,0725 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 40,45 dollar. De prijs van Brentolie daalde 2,5 procent tot 43,35 dollar per vat.