Transport Online - CNV: Berovingen en overlast op parkeerplaatsen vragen om actie van de overheid

CNV: Berovingen en overlast op parkeerplaatsen vragen om actie van de overheid

CNV: Berovingen en overlast op parkeerplaatsen vragen om actie van de overheid
16-11-2015 11:20 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - Er moeten snel betere voorzieningen komen voor vrachtwagenchauffeurs die hun verplichte weekendrust doorbrengen. “Een vrachtwagencabine is geen geschikte kampeerplek. En bovendien onveilig”, zegt Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen, daarmee verwijzend naar de beroving van tien vrachtwagenchauffeurs, afgelopen zaterdag op een vrachtwagenparkeerplaats in Krimpen aan den IJssel.  

CNV Vakmensen pleit er al langer voor dat vrachtwagenchauffeurs hun verplichte weekendrust niet in de cabine doorbrengen. Juist vorige week deed de bond nog een oproep aan de overheid om snel met een wettelijk verbod te komen, met hoge boetes en strenge controles. Dit in navolging van Frankrijk en België en binnenkort ook Duitsland.

Van Rijssel: “Het moet afgelopen zijn met de praktijk waarbij vrachtwagenchauffeurs min of meer gedwongen worden om hun weekendrust in hun cabine door te brengen, op parkeerplaatsen zonder voorzieningen. Het geeft overlast en rommel, en het is ook niet goed voor de chauffeurs.”

Traumatische ervaring

De bond pleit voor betere voorzieningen voor chauffeurs, met goed beveiligde parkeerplaatsen en overnachtingsmogelijkheden, zodat chauffeurs niet gedwongen zijn om in hun vrachtwagen te slapen.

“Nu hebben chauffeurs vaak geen keus. En daarmee zijn ze een makkelijke prooi voor berovingen. Meestal gaat het om waardevolle lading die ze vervoeren, maar ook de chauffeurs zelf zijn een eenvoudig slachtoffer. Bij de beroving afgelopen zaterdag ging het niet om de lading, maar om de persoonlijke bezittingen van chauffeurs: geld, telefoons, laptops. Zo’n beroving is een traumatische gebeurtenis. Je voelt je niet meer veilig in je eigen wagen.”

Snel maatregelen nemen

CNV Vakmensen voorziet een toename van de overlast en berovingen, als de Nederlandse overheid niet, net als de buurlanden, snel maatregelen neemt tegen het doorbrengen van de weekendrust in de cabine.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions