Transport Online - Meer kilometers voor buitenlandse vrachtwagens in Nederland in 2014

Meer kilometers voor buitenlandse vrachtwagens in Nederland in 2014

Meer kilometers voor buitenlandse vrachtwagens in Nederland in 2014
16-11-2015 11:07 | Transport | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Nederlandse vrachtvoertuigen reden in 2014 ruim 9 miljard kilometer. Het totaal aantal kilometers daalde met 1,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Buitenlandse vrachtwagens reden juist twee procent meer in Nederland dan in 2013. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Jaarmonitor Wegvoertuigen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De in het buitenland gereden kilometers door Nederlandse vrachtwagens daalden in 2014 met 1 procent, na een stijging van 5 procent in 2013.

Binnen Nederland nam het aantal gereden kilometers al langer af, in 2014 met 2 procent. Van de zware vrachtvoertuigen reden vooral vrachtwagens in totaal minder, namelijk 3,7 procent.

Bij de trekkers met oplegger bleef de daling in het aantal gereden kilometers beperkt tot 0,7 procent. Op Nederlands grondgebied was de daling met 0,5 procent zelfs nog iets kleiner, aldus het cbs.

Oudere vrachtvoertuigen reden vooral veel in Nederland

Naarmate Nederlandse zware vrachtvoertuigen ouder worden, leggen ze gemiddeld minder kilometers af. Deze kilometers worden dan vooral gereden in Nederland. In 2014 was een derde van alle Nederlandse vrachtvoertuigen 9 jaar of ouder. Van alle in Nederland gereden kilometers door Nederlandse vrachtvoertuigen in 2014 werd 16 procent door deze groep gereden. In het buitenland reden vaker jongere voertuigen.

Slechts 10 procent van alle in het buitenland afgelegde kilometers werd afgelegd door zware vrachtvoertuigen van 9 jaar of ouder. Tolheffing in het buitenland is vaak duurder naarmate het voertuig ouder is. Ook verbruiken oudere voertuigen relatief meer brandstof.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,651
Diesel1,300

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions